Nvidia hackt hackers terug

Een ransomware-bende zou enkele dagen geleden Nvidia gehackt hebben. De aanvallers claimen data gestolen te hebben. Nvidia heeft de hackers daarop zelf gehackt.

Nvidia werd recent het slachtoffer van Lapsu$: een hackersgroepering uit Zuid Amerika. De criminele bende had zich toegang verschaft tot de mailserver van Nvidia. De dieven gingen aan de haal met 1 TB aan data van Nvidia. De hackers zelf claimen dat ze gevoelige data bemachtigd hebben, maar de eigenlijke inhoud van de buit is onduidelijk.

Tegenhack

Nvidia beantwoorde de aanval zoals je zou hopen van een bedrijf vol IT- en software-experts onder leiding van een man die zelden zonder leren jas gezien wordt: het bedrijf heeft computers van de criminelen zelf teruggehackt en de gestolen bestanden versleuteld. Dat bevestigen de hackers zelf met een misplaatste verontwaardiging. Op Twitter circuleren screenshots die de actie van Nvidia moeten staven.

De criminelen geven aan dat de actie tevergeefs was: ze zouden back-ups hebben van de gestolen data. Lapsu$ hoopt nu Nvidia te chanteren in de betaling van losgeld. In voor een bepaald bedrag zouden de data geheim blijven. De hackers zeggen dat ze wachtwoordgegevens van werknemers bemachtigd hebben, maar ook data over RTX-GPU’s. De Wilde Westen-mentaliteit van CEO Jensen Huang aangaande de aanval lijkt niet te suggereren dat Nvidia van plan is om met veel centjes over de brug te komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home