NMBS deze ochtend slachtoffer van DDoS-aanval

De website en routeplanner van de NMBS was deze ochtend een tijdlang onbereikbaar omwille van een DDoS-aanval. Ook de app was onbeschikbaar, maar dat had niets met de aanval te maken.

Om twee uur vannacht viseerden cybercriminelen de website en routeplanner van de NMBS. Aangezien de spoorwegmaatschappij ’s nachts geen treinen laat uitrijden, was dat aanvankelijk niet zo’n probleem. De storing aanval duurde echter voort tot in de ochtend. De DDoS-aanval maakte de site en routeplanner onbereikbaar.

De NMBS verwees reizigers door naar de app, maar ook die kampte in de vroege ochtend met problemen. Bovendien zouden sommige informatieborden in de stations niet correct gewerkt hebben. De NMBS geeft aan dat die problemen niets te maken hadden met de cyberaanval, al blijft het zoeken naar een exacte oorzaak.

Geen hack

De DDoS-aanval is een vreemd verhaal, vooral wat de timing betreft. In de nacht berokkent zo’n aanval immers niet veel schade. Een DDoS-aanval is geen hack: het is een aanval waarbij criminelen enorme hoeveelheden webverkeer naar een server sturen, waarna de connectie verzadigd raakt. Zo kan ook echt verkeer, zoals dat van reizigers die een ticketje willen kopen, een site niet meer bereiken.

lees ook

DDoS-aanvallen viseerden milieuorganisaties tijdens klimaattop

Intussen zijn alle digitale systemen terug operationeel, zodat iedereen kan nakijken of de fysieke treinen dat ook zijn. De NMBS laat weten klacht in te dienen bij de bevoegde instanties. Doorgaans zijn dergelijke aanvallen afkomstig van buitenlandse organisaties, en is de kans op concrete gevolgen klein.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home