DDoS-aanvallen viseerden milieuorganisaties tijdens klimaattop

ddos-aanval cloudflare

Tijdens de COP 28-klimaattop richtten aanvallers zich met DDoS-aanvallen tegen milieuorganisaties. Dat merkt Cloudflare op in zijn kwartaalrapport rond de problematiek.

In het vierde kwartaal van 2023 waren milieuorganisaties een geliefkoosd doelwit voor DDoS-aanvallen. Dat stelt connectiviteitsspecialist Cloudflare vast. Het aantal DDoS-aanvallen gericht op de sector steeg met 61.839 procent tijdens de COP 28-klimaatconferentie van de Verenigde Naties, vergeleken met een jaar eerder.

Cloudflare is niet verrast. Tijdens eerdere klimaatconferenties tekende zich eenzelfde trend af. In totaal had de helft van de DDoS-aanvallen het vorig kwartaal op milieu-gerelateerde websites gericht.

Thema-aanvallen

DDoS-aanvallen volgen vaak thema’s. Zo kreeg de logistieke sector het naar goede gewoonte hard te verduren tijdens de feestdagen, en namen de aanvallen op Taiwan toe in aanloop naar de verkiezingen.

In totaal zag Cloudflare in Q4 van 2023 een toename van 117 procent op jaarbasis in het aantal DDoS-aanvallen op de netwerklaag. De grootste aanval meette 201 miljoen requests per seconde.

DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Een DDoS-aanval is geen klassiek hack, maar een cyberaanval waarbij een crimineel de verbinding naar z’n doelwit probeert te verzadigen door heel veel malafide verkeer over het netwerk naar een website te sturen. Dat kwaadaardige verkeer is doorgaans afkomstig van grote botnets, bestaande uit eerder gehackte computers. Beeld je in dat een crimineel plots 10.000 auto’s de baan op zou sturen richting jouw werkplek: dan wordt het voor echte klanten en werknemers ook onmogelijk om te bestemming te bereiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home