Einde ondersteuning voor Exchange Server 2019

microsoft exchange

Microsoft Exchange 2019 heeft het einde van de officiële ondersteuningstermijn bereikt. Komt er nog een on-prem versie van de mailserver?

Wie Exchange Server 2019 gebruikt, kan dit artikel maar beter grondig lezen. Microsoft kondigt aan dat de on-prem versie van zijn mailserver het einde van de ondersteuning heeft bereikt op 9 januari 2024. Dat houdt concreet in dat Microsoft geen bugfixes of functionele updates meer zal uitrollen. Er volgen dit jaar nog wel twee beveiligingsupdates, één in de heerste helft (CU14) en in het najaar (CU15).

Tegen betaling kunnen bedrijven nog een jaar lang ondersteuning krijgen, tot 14 oktober 2025. Dat is dezelfde dag als waarop de verlengde ondersteuning voor Exchange Server 2016 afloopt, dat al sinds 2020 verlengde updates krijgt. Microsoft wil bedrijven dus sneller van Exchange Server 2019 afkrijgen. Sinds april vorig jaar is de verlengde ondersteuning voor Exchange Server 2013 definitief afgelopen, dus wie daar nog op zit, stapt best zo snel mogelijk over naar een nieuwere versie.

Op naar online?

Exchange Server 2019 is tot heden de laatste on-prem versie die Microsoft uitgebracht heeft van zijn mailserver. Het is onduidelijk of er alsnog een nieuwe versie zal komen na het aflopen van de verlengde ondersteuning. Wellicht wil Microsoft zoveel mogelijk bedrijven op de online versie krijgen, die onderdeel is van het 365-abonnement.

Toch zullen er altijd bedrijven zijn die hun mailserver liever on-prem houden en ook die groep kan Microsoft niet zomaar negeren. Het bedrijf zal binnenkort meet details delen over de toekomst van Exchange.

Populaire achterpoort

Er zijn wel goede redenen te bedenken waarom Microsoft af zou willen van de on-prem Exchange-servers. Het is geen geheim meer dat die een populaire achterpoort vormen voor hackers om binnen te geraken bij bedrijven. Een gekraakte mailserver is een perfecte opstap voor complexere aanvallen, waarbij aanvallers de controle over de hele IT-infrastructuur kunnen verwerven met alle gevolgen van dien.

Een steeds vaak terugkerende oorzaak is dat bedrijven verouderde versies van Exchange gebruiken en updates traag of niet uitrollen. (Bijna) 20.000 Exchange-servers wereldwijd draaien nog op een gedateerde versie en zijn dus kwetsbaar voor cyberaanvallen. Bij de online versie staat Microsoft in voor het beheer en kan het er zelf voor zorgen dat gebruikers op een veilige versie zitten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home