Microsoft Defender vertraagt Windows

antivirus

Uit een vergelijkende test door AV-Comparatives blijkt dat Microsoft Defender één van de ‘zwaarste’ antiviruspakketten voor Windows is. Welk pakket scoort het best?

Microsoft Defender is een graag gebruikte antivirus in Windows. Dat is niet onlogisch, want de software zit standaard mee in het besturingssysteem en biedt je ook een adequate graad van beveiliging. Eerdere tests hebben al aangetoond dat het echter niet de meest efficiënte oplossing is en dat wordt nog eens bevestigd door AV-Comparatives, dat drie keer per jaar een prestatietest uitvoert op populaire antivirussuites.

lees ook

Microsoft Defender: veilig genoeg of heb je extra antivirus nodig?

AV-Comparatives test de impact van de antivirus op verschillende dagelijkse pc-handelingen, zoals het downloaden van bestanden, het installeren en openen van applicaties en surfen op het web. Voor de test is een pc met Intel i7-processor, SSD-drivers, 8 GB RAM en de 64 bit-versie van Windows 10 gebruikt. Aangezien de prestaties van Windows 10 en Windows 11 dicht bij elkaar liggen, geeft deze test ook een goed beeld van hoeveel resources elke antivirus in Windows 11 op de achtergrond opslokt.

Gulzige Microsoft Defender

Microsoft Defender blijkt een redelijk gulzige antivirus te zijn, concludeert AV-Comparatives. In het eindklassement wordt Defender op de voorlaatste plaats gezet met een impactscore van 17 (hoe lager de score, hoe beter), die AV-Comparatives toekent op basis van eigen data en PC Mark-benchmarkscores. Enkel Total Defense heeft een hogere impact.

av-comparatives antivirus
Bron: AV-Comparatives

De impact van Defender laat zich onder meer voelen bij het installeren van applicaties en het archiveren van bestanden. Die laatste handeling verloopt zelfs traag als Defender op je pc staat. Dit zijn ook de zwakke punten van Total Defense, dat daarnaast ook kopieersnelheden aantast.

Defender is zeker niet de enige antivirus die Windows kan vertragen. Veel populaire antivirussuites, onder meer Avast, AVG, Bitdefender en in het bijzonder McAfee, zorgen ervoor dat applicaties trager opstarten. Het beste rapport krijgt Eset, dat met een totaalscore van 1,4 zich nauwelijks laat voelen.

De cijfers liggen min of meer in lijn met die van AV-Test, dat ook zijn rapport van oktober heeft gepubliceerd. Defender krijgt in deze test een score van 5.5 op een schaal van zes voor zijn prestaties, net als AVG, F-Secure, Norton en Total AV. AV-Test ziet bij Defender eveneens vertragingen in het installeren van applicaties, waar de ingebouwde Windows-antivirus ver boven het gemiddelde scoort (34 procent tegenover een gemiddelde van 17 procent).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home