Microsoft Defender veiligste maar niet efficiëntste antivirus-oplossing voor Windows

microsoft defender

De ingebouwde Microsoft Defender-beveiliging in Windows houdt je computer zo veilig als maar kan. Veel andere (betaalde) opties doen het slechter, al komt Defender wel met een iets grotere impact op prestaties.

Microsoft Defender is de veiligste optie om je Windowscomputer te beschermen. Dat blijkt uit de recentste tests van AV Comparatives. Daarbij werd Defender geconfronteerd met 260 realistische malware-aanvallen. Denk aan drive-by downloads of links naar malware zoals je die in een phishingmail zou terugvinden. Defender kon ze tegenhouden.

lees ook

Microsoft Defender: veilig genoeg of heb je extra antivirus nodig?

De ingebouwde antivirusbeveiliging van Microsoft is niet alleen. Avast, AVG, Bitdefender, F-Secure, G-Data, Kaspersky, Trend Micro en Total Defense deden het even goed. Valse positieven waren bij F-Secure best talrijk en bij Trend Micro al helemaal. Defender liet van zijn kant vrijwel alleen van zich horen wanneer dat echt nodig was, net als Kaspersky en Bitdefender.

Onveiliger met Norton

Het valt op dat Norton en McAfee geen feilloos rapport konden voorleggen. Die oplossingen worden nochtans allebei tot vervelens toe door de strot van consumenten geramd als bloatware op tal val splinternieuwe laptops. Wie ingaat op de reclame van een laptopverkoper en bijvoorbeeld Norton inschakelt in de plaats van Microsoft Defender, was volgens deze recente test met malware-samples van februari en maart minder goed beschermd dan gebruikers die Norton meteen hadden verwijderd. TotalAV komt als onveiligste oplossing uit de test.

De cijfers liggen in lijn met de tests van AVTest, dat net als AV Comparatives frequent objectieve testresultaten over antivirus-oplossingen publiceert. We schreven eerder al in meer detail dat je puur op het vlak van antivirusbeveiliging meer dan goed gesteld bent met het  gratis ingebouwde Windows Defender. Wie voor een andere oplossing kiest, betaalt in het beste geval meer geld voor een evenwaardige beveiliging, of investeert zoals de tests aangeven in het slechtste geval in een minder waterdichte antivirus-oplossing.

Zwaarder belast

Dat wil niet zeggen dat Windows Defender helemaal perfect is. Zowel AV Comparatives als AV Test merken op dat de oplossing van Microsoft pc’s zwaarder belast dan de concurrentie. Dat wil zeggen dat zaken zoals de opstarttijd van programma’s sterker vertraagd worden door Defender dan door andere oplossingen. Op een ietwat modern systeem zal je daar niets van merken, maar op oudere computers of pc’s met een erg bescheiden hardwareconfiguratie kan de impact wel voelbaar zijn. In zo’n geval geeft een oplossing als Bitdefender of Kaspersky Endpoint of Small Office Security evenwaardige bescherming met een iets kleinere systeem-impact.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home