Lenovo zal Microsofts TPM-alternatief Pluton niet standaard inschakelen

Lenovo introduceerde op CES nieuwe ThinkPads met daarin AMD-processors met de Pluton-beveiligingschip van Microsoft geïntegreerd. De fabrikant belooft nu die niet standaard te zullen inschakelen.

Vanaf dit jaar komen sommige Windows-pc’s met een nieuwe beveiligingschip: Pluton. Pluton is een design van Microsoft dat niet alleen de capaciteiten van een TPM-chip overneemt, maar nog een stuk verder gaat in de beveiliging van hardware en software. Zo kan de chip automatisch firmware-updates uitrollen, maar ook de code die Windows draait in het oog houden en actie ondernemen wanneer er verdachte zaken gebeuren. Processorfabrikanten moeten Pluton in hun chips verwerken en dat heeft AMD met de pas aangekondigde Ryzen 6000 Mobile-chips netjes gedaan.

Microsoft-bemoeienis

De integratie van de hardwarecomponent met Windows baart sommige gebruikers zorgen. Je kan Pluton immers ook zien als een zet van Microsoft om zich met laptophardware te verankeren en zo de scheiding tussen laptop en OS te vervagen. Pluton heeft het potentieel om je te verplichten bij Windows 11 te blijven. Vervelend voor wie bijvoorbeeld Linux verkiest.

lees ook

Pluton-securitychip van Microsoft komt naar laptops: wat ben je ermee?

Lenovo stelt gebruikers nu gerust. De ThinkPad Z-reeks die met AMD Ryzen 6000 en Pluton komt, zal gebruikers niet verplichten om de chip te gebruiken. Lenovo laat aan The Register weten dat Pluton standaard niet wordt ingeschakeld en het aan gebruikers zelf is om de chip via de Bios in- of uit te schakelen.

Compatibel met Linux

AMD benadrukt van zijn kant dat de integratie van Pluton op de Ryzen 6000-chips geen impact heeft op de compabiliteit van de processor met andere besturingssystemen. De processors zijn gecertifieerd door Canonical en Red Hat.

Wie wel van is van de beveiligingscapaciteiten van Pluton en die wil combineren met Linux, moet voorlopig op zijn honger blijven zitten. Pluton zal niet functioneren in een configuratie met Linux.

Samengevat is de situatie dus als volgt: wie een laptop zoals een toestel uit de ThinkPad Z-reeks koopt die is uitgerust met Pluton, kan die beveiligingschip gebruiken in combinatie met Windows. Pluton zal dan dienst doen als extra beveiligingslaag en optioneel het werk van een TPM-chip overnemen. Heb je daar geen interesse in of draai je liever een ander OS, dan kan je Pluton gewoon uitschakelen en negeren.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home