Kaspersky waarschuwt voor een forse stijging in het aantal cyberaanvallen op smartphones en andere mobiele toestellen, met adware als meest voorkomende dreiging.
Smartphones kunnen jaar op jaar meer, waardoor we het ding voor steeds diversere doeleinden gebruiken. Dat weten hackers en cybercriminelen ook: in 2023 registreerde cybersecuritybedrijf Kaspersky bijna 33,8 miljoen aanvallen op mobiele apparaten, een toename van 50 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Het deelt deze informatie in zijn jaarlijkse Mobile Threats-rapport, dat niet toevallig tijdens MWC 2024 verschijnt.
lees ook
Spyware gevonden op telefoons defensiecommissie Europees Parlement
Adware domineert, ook appstores zijn een populair doelwit
Één trend schiet er voor Kaspersky uit. ‘Adware’, software die ongewenste advertenties toont, was verantwoordelijk voor veertig procent van alle gedetecteerde bedreigingen, wat het de meest voorkomende vorm van mobiele malware maakt. Het aantal aanvallen op mobiele bankdiensten bleef stabiel, met zelfs een lichte daling in het aantal verspreide banking trojans.
Kaspersky’s onderzoek toont ook aan dat cybercriminelen hun malware proberen te verspreiden via zowel officiële als onofficiële appstores. In het bijzonder werden Google Play en andere platformen gebruikt om schadelijke applicaties te hosten, vaak vermomd als investeringsapps die persoonlijke informatie van gebruikers stelen. Een derde veelvoorkomende aanvalsvector waren kwaadaardige WhatsApp- en Telegram-mods, ontworpen om gebruikersgegevens te stelen.
Het wordt naar volgend jaar toe interessant om te zien of het toestaan van ‘sideloaden’ in iOS zal leiden tot meer aanvallen met frauduleuze applicaties. Apple heeft sideloaden net om deze reden altijd verboden.
Beveilig je smartphone
Anton Kivva, mobiel beveiligingsexpert bij Kaspersky, maakt zich zorgen over de stijgende toename van malware voor mobiele toestellen, en dan voornamelijk in Android. De beveiligingsexpert hoopt dat deze cijfers mobiele gebruikers aanzetten tot het hanteren van strenge beveiligingsmaatregelen. Er is geen enkele reden te bedenken waarom voor een smartphone niet dezelfde graad van beveiliging zou moeten gehanteerd worden als voor een laptop.
lees ook