Google geeft 5 tips voor een veiliger Chrome-gebruik

Google Safe Chrome Internet

In het licht van de groeiende cyberonveiligheid heeft Google vijf tips gepubliceerd waarmee de gebruiker zijn privacy beter kan bewaken.

Morgen, zaterdag 28 januari, is internationale Data Privacy Day. Die gelegenheid grijpt Google aan om enkele beveiligingstips in de kijker te zetten. Ingebouwde functies zoals Google Password Manager maken inloggen veilig op alle apparaten. Daarnaast heeft Google standaardbeveiligingen om de privacy te waarborgen of verhogen. “Hoewel veel van deze functies algemeen bekend zijn, bevat Chrome veel privacy-instellingen en beveiligingsfuncties die mogelijk nieuw zijn”, schrijft Product Manager Andrew Kamau in een blogpost.

Chrome als gids

Google introduceerde de Privacy Guide, een stapsgewijze handleiding die de belangrijkste privacy- en beveiligingsopties in Chrome weergeeft. De gids assisteert bij het kiezen van geschiedenissynchronisatie en helpt op proactieve manier om te gaan met potentieel gevaarlijke website, downloads en extensies. De Privacy Guide is te raadplegen via ‘Menu’, ‘Instellingen’ en ‘Privacy en beveiliging’.

Via dezelfde plaats in het menu kan de gebruiker veiligheidscontroles uitvoeren op pc’s en mobiele apparaten. Safety Check waarschuwt de gebruiker wanneer die een gecompromitteerd wachtwoord of schadelijke extensies detecteert. Chrome verwittigt eveneens wanneer er updates beschikbaar zijn om zo de meest up-to-date beveiliging te krijgen. Google breidt de Safety Check uit met gepersonaliseerde aanbevelingen en herinneringen.

Surfcomfort vergroten

Chrome-gebruikers kunnen op elk moment surfgegevens, inclusief geschiedenis, cookies en cache verwijderen vanaf een bepaald tijdstip. Google wijst tegelijk op het feit dat een meer gedetailleerde controle mogelijk is door individuele items te verwijderen van bezochte pagina’s. Dat kan via de snelkoppeling ‘browsegegevens wissen’ te zoeken via de Chrome-adresbalk.

Een bijkomende privacy-instelling gaat over het gebruik van incognito-sessies in Chrome. Die sessies kunnen worden vergrendeld en alleen terug worden geopend na een biometrische verificatie wanneer een sessie was onderbroken. Deze functie was al beschikbaar voor Chromegebruikers met iOS en rolt nu uit naar alle Android-gebruikers. Het inschakelen van deze functie kan via ‘Privacy en beveiligingen’ in het Chrome-menu.

lees ook

Meeste Belgen nemen nooit cyberrisico’s op het werk… denken ze

Als laatste tip raadt Andrew Kamau de Google Password Manager aan. “Sterke, unieke wachtwoorden zijn essentieel om informatie online veilig te houden. Password Manager kan helpen bij het maken, onthouden en automatisch invullen van die wachtwoorden op de computer op telefoon. De toepassing synchroniseert automatisch via een Google-account voor een gemakkelijke toepassing over verschillende toestellen heen”, besluit Kamau.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home