Verschillende updates op vlak van online veiligheid en het inzetten van kunstmatige intelligentie waren reeds aangekondigd op Google’s eigen conferentie I/O en nemen nu concrete vorm aan.
Met de spectaculaire vooruitgang in AI-afbeeldingen en -chatbots, de mogelijkheden voor teksten die gegenereerd zijn door kunstmatige intelligentie en de niet aflatende dreiging van cybercriminelen (die handig gebruik maken van dat alles), schroeft Google de inzet op online veiligheid nog wat harder aan. Daarbij gaat het bedrijf zelf ook een stuk meer aan de slag met AI.
Image search
Afbeeldingen die uit een kunstmatig creatief brein ontspruiten worden steeds beter en meer realistisch, wanneer dat de bedoeling is. Het maakt er zoeken naar afbeeldingen niet makkelijker op; bij zakelijk gebruik speelt bovendien de factor auteursrecht mee of het feit dat een firma strikte regels heeft rond het gebruik van AI-afbeeldingen.
Daarom introduceert Google nu de functie About This Image; je ziet niet alleen of de afbeelding al dan niet gegeneerd is door kunstmatige intelligentie, het systeem toont ook waar de prent voor het eerst verscheen, op welke online plaatsen nog en wanneer Google die afbeelding en gelijkaardige plaatjes voor het eerst omschreef. Het bedrijf werkt samen met Shutterstock en Midjourney, twee populaire namen wat betreft AI-afbeeldingen genereren, om hun beelden te identificeren. About This Image herkent bovendien fotorealistische beelden die toch door kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd.
Deze functie is volgens Google binnen enkele maanden beschikbaar.
Veilig surfen
Kunstmatige intelligentie gaat ook een rol spelen in veilig browsen. Google gaat AI namelijk inzetten om te scannen naar gevaarlijke sites en bestanden. Chrome en Android krijgen een nieuwe API: Safe Browsing. Die is getraind met AI en scant het web naar gecompromitteerde sites en andere potentiële uitvalsbasissen voor een cyberaanval.
Google claimt dat de nieuwe API een kwart meer pogingen tot phishing kan detecteren en blokkeren dan huidige veiligheidssystemen.
Dark Web
In de VS hebben gebruikers van Google One nu al de optie om rapporten over het Dark Web op te vragen, om te zien of hun e-mailadres en andere persoonlijke informatie een mogelijk doelwit zijn. Vervolgens kan Google suggesties doen om de veiligheid te verhogen. Het bedrijf breidt die functie in de VS nu uit: elk Gmail-account beschikt er binnen enkele weken normaal gezien over. Daarna zijn bepaalde internationale markten aan de beurt.
Volgens Roy Akerman, CEO van cybersecuritybedrijf Rezonate, neemt Google met die uitbreiding van de functie buiten Google One een stap in de goeie richting. Er is echter nog werk aan de winkel. Hij ziet liever ook daadwerkelijke acties bij een mogelijke dreiging op het Dark Web. Zo zou bijvoorbeeld bij de diefstal van financiële gegevens de bank meteen moeten worden gewaarschuwd.
Kleinere aanpassingen
Nog een update bij Gmail is een aangepaste spamfilter. Gebruikers krijgen de optie om bestanden apart te bekijken en zo aan te geven of het spam is of niet. De functie komt ook naar Google Drive.
Google ziet wachtwoorden stilaan verdwijnen en zet veel meer in op verschillende manieren om ergens in te loggen, waaronder de passkey.
Een laatste update die we vermelden situeert zich in Google Maps. Gebruikers kunnen hun zoekgeschiedenis nu veel eenvoudiger wissen. Met deze aanpassing wordt het volgens Google moeilijker voor stalkers om hun verachtelijk ding te doen.