Europese Unie en VS gaan nauwer samenwerken rond cybersecurity

eu vs samenwerking

ENISA sluit een samenwerkingsakkoord met het Amerikaanse CISA. De samenwerking houdt het uitwisselen van kennis, best practices en het uitbouwen van gemeenschappelijke capaciteiten in.

ENISA, het overkoepelende cybersecurity-instituut van de Europese Unie, kondigt in een persbericht de samenwerking met zijn Amerikaanse tegenhanger CISA aan. Europa en de Verenigde Staten zijn al langer bondgenoten op het digitale toneel, en nu is die samenwerking ook formeel op papier gezet. De overeenkomst tussen ENISA en CISA omsluit drie componenten:

  • Bewustzijn verhogen en capaciteiten opbouwen om de veerkracht van de cyberspace te vergroten.
  • Best practices uitwisselen ten aanzien van de praktische implementatie van internationale cyberwetgeving.
  • Systematisch kennis en informatie delen om het gemeenschappelijke situationele bewustzijn te vergroten.

Cybersecurity kent geen grenzen

Nauwere samenwerking tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten rond cybersecurity is hoognodig, verklaart ENISA in de persaankondiging. Staatsgesponsorde cyberaanvallen zijn schering en inslag geworden en cybercriminaliteit is grotendeels een weerspiegeling van geopolitieke verhoudingen. ENISA moet zijn bondgenoten dan ook zorgvuldig uitkiezen en in CISA vindt het een gelijkgestemde partner.

“Cyberdreigingen kennen geen grenzen. Daarom is internationale samenwerking met onze partners een must. De werkovereenkomst tussen ENISA en CISA is een belangrijk resultaat van de cyberdialoog tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het zal ons in staat stellen de escalerende dreigingen voor cyberbeveiliging waarmee we worden geconfronteerd, effectief te bestrijden”, zegt Josep Borell, Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor veiligheidsbeleid (PSOE, Spanje).

Zelfde doelen, andere visie

Ondanks dat de Europese Unie en de Verenigde Staten al decennialang aan dezelfde kant van de geschiedenis staan, hebben ze over bepaalde zaken ook een fundamenteel andere visie. Zo denken we in Europa heel anders over dataprivacy dan aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het wordt interessant om te zien hoe de verschillende visies kunnen worden verzoend tot een gecoördineerde, internationale aanpak.

lees ook

Waarom de EU en de VS data anders behandelen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home