Deepfakes zullen veiligheid gezichtsidentificatie ondermijnen 

Marktanalist Gartner verwacht dat bedrijven hun vertrouwen in biometrische gezichtsidentificatie zullen verliezen door de toenemende kracht van deepfake video’s.  

Deepfake video’s zijn door AI gecreëerde video’s die een kopie zijn van iemands gezicht. Deze techniek wordt alsmaar beter waardoor de veiligheid van biometrische authenticatie in het gedrang komt. Marktanalist Gartner voorspelt dat bedrijven vanaf 2026 niet meer zullen vertrouwen op deze identificatiemethode.  

Biometrische methode

Een deepfake creëren is vandaag de dag niet zo moeilijk meer, al bevatten deze op basis van reguliere modellen nog genoeg foute details om ze eruit te filteren. Wanneer iemand met wat meer tijd en expertise zijn schouders zet onder een deepfake video, kan dat al snel tot geloofwaardige resultaten leiden. Dat is het punt waarop dergelijke video’s een gevaar voor de veiligheid inhouden. 

lees ook

Google’s Lumière brengt bewegende beelden tot leven 

Heel wat smartphones maken bijvoorbeeld gebruik van gezichtsherkenning om bepaalde apps te ontgrendelen. Uit een recent onderzoek van SAS blijkt dat bijna drie op vier van de Belgische respondenten bereid zijn om biometrische methodes, zoals gezichtsherkenning, bij een betaling of transactie te gebruiken in plaats van wachtwoorden.  

Veiligheidsrisico’s

Marktanalist Gartner waarschuwt nu voor de gevaren die identificatie op basis van je gezicht op termijn zullen inhouden. De evolutie van AI-gegenereerde beelden neemt alsmaar meer toe, waardoor deepfakes aan geloofwaardigheid winnen. Dit zou de veiligheid van biometrische authenticatie inefficiënt maken. Gartner verwacht dat vanaf 2026, dertig procent van de bedrijven een identificatie op basis van gezichtsherkenning niet meer zal vertrouwen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home