Internetverkeer stijgt verder in 2023, maar ook meer storingen

google search internet

Cloudflare deelt statistieken over het internetverkeer in 2023. De lijst van meest populaire websites kent één opvallende nieuwkomer.

December is traditioneel de lijstjesmaand en dus deelt ook Cloudflare zijn Year in Review in een blog. Als één van de grootste aanbieders wereldwijd van internetdiensten kan Cloudflare interessante cijfers aanreiken over het globale internetgebruik. Door toegenomen digitalisering worden we steeds afhankelijker van internetverkeer en dat blijkt ook uit de cijfers. Tegenover vorig jaar steeg het totale wereldwijde internetverkeer met 25 procent.

Veertig procent van het totale internetverkeer komt nu vanaf smartphones, waarmee het aandeel van de mobiele telefoon jaar op jaar toeneemt. In tachtig landen is de smartphone nu het dominante hardwaremedium om mee te surfen. Het leeuwendeel daarvan mag Android opeisen, dat goed is voor twee derde van het mobiele internetverkeer.

lees ook

Europees Parlement wil verslavende technieken in apps verbieden

Meer verkeer lijkt ook gepaard te gaan met meer storingen. Cloudflare telde het voorbije jaar 180 grote internetstoringen. Die zijn voornamelijk te wijten aan bewuste acties van overheden die het internetverkeer in bepaalde regio’s of nationaal hebben lamgelegd.

Google en OpenAI zijn het populairst

Ook in 2023 mag Google zich de koning van het internet noemen. De zoekmachine blijft de website die het meeste internetverkeer naar zich toezuigt. Facebook en Apple mogen mee op het podium, TikTok valt daar net naast. Achter de schermen is Google Analytics ook nog steeds de meest geliefkoosde tool om websitebezoekers te registreren.

Cloudflare voegt dit jaar ook een gloednieuwe categorie toe: meest populaire generatieve AI-platform. Het zal niemand verbazen dat ChatGPT hier bovenaan prijkt: de chatbot van OpenAI is er bijna eigenhandig verantwoordelijk voor dat deze categorie in het leven is geroepen. Character AI, Quillbot en Hugging Face volgen in het spoor van OpenAI. Van Google hier dus geen spoor, al hoopt de techreus daar volgend jaar verandering in te kunnen brengen.

Malafide internetverkeer

Niet iedereen op het world wide web heeft goede bedoelingen. Ongeveer zes procent van het totale internetverkeer werd door Cloudflare als (potentieel) malafide. Misleidende links en afperspogingen per e-mail waren de twee meest gebruikte aanvalstypen. De financiële sector kreeg het wereldwijd het zwaarst te verduren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home