België is veiligste land in Europa om te telewerken

telewerken veilig belgië

Belgische werkgevers kunnen hun werknemers met een gerust hart laten telewerken. Het aantal gecompromitteerde computers en malafide websites ligt veel lager in België dan in menig ander Europees land.

Hybride werken is bij veel bedrijven de norm geworden sinds de coronapandemie. Werkgevers zijn er echter niet altijd gerust op dat werknemers thuis de cyberveiligheidsprotocollen even nauw opvolgen, weg uit de gecontroleerde omgeving van het kantoorgebouw. Maar volgens een onderzoek van Indusface, een beveiligingsbedrijf gespecialiseerd in webapplicaties, kunnen werkgevers in België op beide oren slapen.

Het bedrijf ging op zoek naar het veiligste land om te telewerken. Daarbij werden de volgende parameters in rekening genomen: aantal DDoS-aanvallen, aantal phishingsites, aantal websites die malware hosten en het aantal gecompromitteerde computers, herleid naar een schaal per honderdduizend internetgebruikers. Elk land krijgt vervolgens een score op 100.

Primus van Europa

Indusface geeft België een totaalresultaat van 82,45. Daarbij hoort ons land bij de top van Europa, op een gedeelde eerste plaats met Finland. In België blijkt het aantal malafide phishing- en malwarewebsites een stuk lager te liggen dan in andere Europese landen. Ook het aantal gecompromitteerde computers is bijzonder laag, met slechts 11 per 100.000 internetgebruikers. Enkel DDoS-aanvallen blijken in vergelijking met andere landen vaker voor te komen.

lees ook

DDoS-aanvallen: waar komen ze vandaan en hoe kan je ze stoppen?

Wereldwijd doet België het eveneens zeer goed op een negende plaats. De verrassende wereldkampioen is Honduras, met een totaalscore van 89,55. Zuid-Korea en Japan zijn ook veilige landen om aan telewerk te doen. In Europa vervolledigen Oostenrijk, Zwitserland en Zweden de top vijf.

Verhuis niet naar Bulgarije

Niet elk land is natuurlijk even goed voorzien. Indusface adviseert om ten vroegste pas na je pensioen naar Bulgarije te verhuizen. Het Oost-Europese land geraakt er maar net door op de index met een score van 51.55 en is daarmee de slechtste leerling van Europa. Servië, Litouwen, Roemenië en Kroatië zijn andere Europese landen waar telewerkers een verhoogd risico op cyberaanvallen lopen.

Hybride werken zal niet snel verdwijnen. Het onderzoek sluit dan ook af met de zes basisregels om telewerk op een veilige manier te laten verlopen:

  1. Bouw meerlagige authenticatie in
  2. Hou je systemen up-to-date
  3. Pak interne IT-risico’s zo snel mogelijk aan
  4. Maak sterke wachtwoorden en hergebruik ze niet
  5. Bewaar en upload bestanden enkel in een beveiligde omgeving
  6. Beveilig je webapplicaties.

De index van Indusface is niet te verwarren met de Global Cybersecurity Index van het ITU, waar rekening wordt gehouden met de nationale cybersecurityinfrastructuur van een land. Die ranglijst zet België op de negentiende plaats wereldwijd en op de twaalfde plaats in Europa.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home