Zoom roept telewerken een halt toe

Zoom

Communicatieplatform Zoom, vooral bekend van de videocalls, heeft aan het merendeel van zijn werknemers gevraagd om weer op kantoor te komen werken.

Werknemers die in een straal van 50 km rond de kantoren van Zoom wonen, zijn gevraagd om opnieuw op kantoor te komen werken. Dat voor toch zeker al twee dagen per week, vanaf deze maand en doorheen september.

The office

Het is online een beetje een ‘running gag’ sinds de lockdowns, waarom heeft Zoom eigenlijk kantoren? Een retorische vraag, want het antwoord is helemaal niet grappig: uiteindelijk kan niet alles via zijn eigen diensten worden geregeld natuurlijk.

Nochtans is vanop afstand werken net het grote verkoopspunt van Zoom. Het bedrijf prijst zichzelf aan als een ideale oplossing om thuis of eender waar ter werken. Dat geldt echter niet voor de eigen werknemers, blijkbaar. Zoom kijkt nu naar vooral naar hybride werken en niet meer fulltime van thuis (of een leuke koffiebar).

lees ook

Zoom ondersteunt lokale data voor betalende Europese klanten

Personeelsbeleid

Het bedrijf haalt interactie met collega’s aan als een belangrijke motivatie voor de maatregel. Begin vorig jaar zette Zoom de kantoordeuren weer open voor wie dat wou. Amper twee procent van zijn werknemers is toen weer op kantoor gaan werken. Een interne bevraging gaf toen aan dat 85 procent van de Zoomies (die term verzinnen we niet) thuiswerk het liefst behoudt. De huidige maatregel gaat dus ongetwijfeld niet op gejuich worden onthaald.

Zoom’s officiële statement hierover luidt als volgt: “Wij geloven dat een gestructureerde hybride aanpak – wat wil zeggen dat op vaste dagen, werknemers die in de buurt van een kantoor wonen, on site moeten zijn – het meest effectief is voor Zoom. Als bedrijf zijn we in een betere positie om onze eigen technologieën te gebruiken, te blijven innoveren en onze globale gebruikers te blijven ondersteunen. We zullen het volledige Zoom-platform blijven inzetten om onze werknemers en verscheidene teams verbonden te houden en efficiënt te laten werken.”

Eerder dit jaar liet Zoom 1.300 mensen gaan, wat op dat moment ongeveer vijftien procent van zijn personeelsbestand bedroeg. Het bedrijf gaat zoals velen ook meer naar kunstmatige intelligentie kijken. Zo kondigde het in mei nog een samenwerking aan met AI-bedrijf Anthropic. Eerder dit jaar was er ook al de integratie van de generatieve AI van OpenAI, aan Zoom IQ.

Dit stuk werd geüpdatet met de reactie van Zoom.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home