Apple en Google werken samen om stalken met AirTags te stoppen

apple airtags

De twee techreuzen werken samen aan een standaard voor Android en iOS die gebruikers waarschuwen wanneer AirTags of andere bluetoothtrackers hen volgen.

Apple en Google hebben een gezamenlijk persbericht uitgestuurd, en een eerste draft van de standaard werd ook al gepubliceerd. Het doel is om een waarschuwingssysteem in te bouwen in Android en iOS dat gebruikers op de hoogte brengt van bluetoothtrackers, zoals de AirTags van Apple. Dat moet ‘ongewenste tracking’ van personen tegen gaan. Naast Apple en Google ondersteunen ook Samsung en Tile het project.

Stalken

Apple lanceerde de AirTags in 2021. De kleine bluetoothtrackers kan je vastmaken aan je sleutels om ze via je smartphone te kunnen lokaliseren. Maar al snel na de lancering verschenen spectaculaire verhalen in de media over hoe de AirTags ook zouden gebruikt worden om mensen te stalken. “Bluetooth hebben enorme gebruikersvoordelen, maar ook het potentieel van ongewenste tracking. De hele industrie moet samenwerken om dit op te lossen”, zegt Android-ingenieur David Burke in een persbericht.

Om tracking van mensen tegen te gaan, bouwden Apple al veiligheidsmechanismen in de Find My-app, maar voor Android-gebruikers moest een aparte, en minder goede, applicatie ontwikkeld worden. Daarom bundelen Google en Apple nu de krachten om een gezamenlijk systeem op poten te zetten voor de besturingssystemen. Het project viseert uiteraard ook niet alleen AirTags, maar ook bluetoothtrackers van andere fabrikanten zoals Tile.

Het systeem zal standaard worden ingebouwd in toekomstige versies van Android en iOS. Je zal als gebruiker niet moeten zoeken in de instellingen om het te activeren, belooft het persbericht. Vermoedelijk zal tijdens Google I/O volgende week en Apple WWDC in juni meer duidelijk worden. Tijdens de evenementen onthullen Google en Apple de nieuwste versies van hun mobiele besturingssystemen.

lees ook

Eerste publieke bèta van Android 14 gelost

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home