In zijn eerste 5G-trendrapport roept Samsung de Belgische politici, technologische organisaties en bedrijven op om de koppen bij elkaar te steken en België op de kaart te zetten als koploper in 5G.
“5G is niet louter de opvolger van 4G. Het is een baanbrekende technologie die een even grote impact op mens en maatschappij zal hebben als de telefoon, de televisie of het internet”, zegt Serge Vandriessche, Marketing Director Benelux bij Samsung Electronics. “Het is een belangrijkere accelerator in de vierde industriële revolutie, gekenmerkt door innovaties in artificiële intelligentie, VR en IoT dankzij nagenoeg onbestaande vertraging en massaconnectiviteit.”
Volgens onderzoek van OpenSignal heeft België vandaag het zesde snelste 4G-netwerk ter wereld, met een gemiddelde snelheid van 36,13 Mbps. Daarmee behoort ons land tot de koplopers en die ambitie moet het volgens Vandriessche ook in 5G waarmaken. “We willen beleidsmakers die ons land na de komende verkiezingen zullen besturen overtuigen om 5G zo snel mogelijk in de lucht te krijgen. Alleen zo zal België die koppositie kunnen vasthouden.”
Snelle uitrol
Samsung doet in zijn rapport enkele aanbevelingen voor beleidsmakers. Eerst en vooral moet bij de veiling van de 5G-frequenties volgend jaar snelle en langdurige toegang tot 5G worden gegarandeerd. Operatoren die meedingen, moeten hun engagement geven om de nodige investeringen te maken.
“Een 5G-verbinding moet nationaal beschikbaar zijn, zelfs in de landelijke gebieden. Alleen zo kunnen ook de kleinste gemeentes meesurfen op de golf van economische groei en investeringen die 5G met zich meebrengt”, klinkt het in het rapport.
Vandriessche nuanceert evenwel dat in eerste instantie hybride oplossingen nodig zullen zijn om een landelijke dekking te kunnen bieden. Waar 4G voortborduurde op de 3G-infrastructuur, vereist 5G een volledig nieuw netwerk. “De eerste netwerken zullen in eerste instantie 5G aanbieden in de dichtstbevolkte gebieden en dat combineren met wifi of 4G voor een landelijke dekking.”
Brussel
Samsung noemt met name een snelle 5G-uitrol in Brussel cruciaal. “Brussel kan het zich als hoofdstad van Europa niet permitteren om achter te blijven”, benadrukt Vandriessche.
4G was lang een struikelblok in Brussel vanwege de strenge stralingsnorm. Die bedroeg toen 3 volt per meter en werd opgekrikt naar 6 volt per meter om 4G mogelijk te maken. Voor een performant 5G-netwerk is dat evenwel nog altijd onvoldoende. Ter vergelijking: in Vlaanderen wordt een stralingsnorm van 20,6 volt per meter gehanteerd en de internationale richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt zelfs op 41,2 volt per meter.
Na veel gebakkelei werd uiteindelijk besloten om de stralingsnorm in Brussel te versoepelen tot 14,5 volt per meter buitenshuis. Daarmee kunnen Orange, Proximus en Telenet nipt 5G uitrollen in onze hoofdstad. Het is volgens onderzoek van het BIPT het absolute minimum om een voldoende kwalitatief 5G-netwerk te garanderen. Deze week maakte Orange als eerste operator bekend dat het vanaf volgend jaar van start gaat met 5G in Brussel (en 16 andere Europese steden), met een bredere uitrol vanaf 2020.
Coalitie van experts
Tot slot adviseert Samsung dat de federale en lokale overheden zich omringen met een coalitie van experts om nauw mee samen te werken. Zo’n coalitie moet bijdragen aan een brede steun voor de relevantie en het belang van 5G, om de technologie op de kaart te zetten en innovatie te stimuleren. “Deze coalitie moet industry stakeholders samenbrengen, zoals providers, producenten, beleidsmakers uit verschillende sectoren van de samenleving en thought leaders samenbrengen”, schrijft Samsung in zijn rapport.
Ook Samsung zelf zou daar een rol in kunnen spelen. Hoewel we het bedrijf bij ons niet kennen als netwerkleverancier, biedt het in Azië en de Verenigde Staten wel netwerkapparatuur aan en neemt het actief deel aan 5G-tests. Daarnaast wil het in 2019 ook zijn eerste 5G-telefoon op de markt brengen, in samenwerking met de Amerikaanse provider Verizon.