Vrije modemkeuze in België: consumenten kunnen vanaf november 2024 zelf hun internetapparatuur kiezen

martin krebs lancom

Het is zover: vanaf november 2024 kunnen Belgische consumenten hun eigen modems en routers kiezen voor breedband en internettelefonie. Dit betekent dat internetgebruikers niet langer verplicht zijn de modem/router af te nemen bij hun operator tijdens het afsluiten van hun internetabonnement.

Dat had het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) in oktober 2023 bekendgemaakt, waarbij het netwerkaansluitpunt (NTP) voor vaste netwerken werd vastgesteld. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal voor de telecommunicatiesector en belooft een sterke stimulans voor veiligere internettoegang, duurzaamheid en innovatie. 

De Europese Richtlijn 2018/1972 betreffende het Europees wetboek van elektronische communicatie geeft nationale regelgevende autoriteiten de bevoegdheid om de locatie van het NTP te bepalen. Het besluit van de BIPT is duidelijk: het netwerk van de provider eindigt bij het stopcontact aan de muur (Grafiek A vs. grafiek B). Voor kopernetwerken en glasvezelverbindingen is het netwerkaansluitpunt de wandcontactdoos waar de modem op aangesloten wordt. Bij een coaxverbinding is dit de zwarte netwerkverdeler waarop de modem wordt aangesloten.

Vanaf november 2024 eindigt het netwerk van de provider bij het stopcontact (A); eerder werd de modem beschouwd als het netwerkaansluitpunt (NTP). Credits: VTKE

België volgt hiermee het voorbeeld van verschillende andere EU-lidstaten. In Europa zijn er al een tiental landen, waaronder Nederland (2022), Finland (2014), Duitsland (2016) en Italië (2018), die de vrije modemkeuze hebben geïmplementeerd.

Wat betekent vrije modemkeuze in de praktijk?

  • Vrije keuze: Consumenten en zakelijke klanten kunnen nu zelf eindapparaten kiezen die beter passen bij hun wensen, zoals krachtigere apparaten of met betere cybersecurity.
  • Duurzaamheid en kostenefficiëntie: Consumenten en bedrijven hoeven hun apparaat niet langer achter de modem van de provider te plaatsen, waardoor er maar één apparaat stroom verbruikt. Met energiezuinige apparaten kan dit verbruik verder dalen. Bovendien kunnen apparaten bij een overstap van provider gewoon blijven werken, wat kosten bespaart en elektronisch afval vermindert.
  • Beveiliging en gegevensbescherming: Gebruikers en bedrijven krijgen meer controle over de beveiligings- en privacy-instellingen van hun eigen apparaten. Ze kunnen zelf kiezen welke updates en instellingen ze toepassen, wat hun digitale autonomie versterkt.
  • Innovatie: Door liberalisering ontstaat meer concurrentie tussen fabrikanten, wat innovatie stimuleert. Gebruikers profiteren van een groter aanbod geavanceerde apparaten die de nieuwste technologieën benutten en beter aansluiten op hun behoeften.

Deze belangrijke stap toont aan dat versterking van consumentenrechten en bevordering van een concurrerende markt goed samengaan. De Alliance of Telecommunications Terminal Equipment Manufacturers (VTKE) onderstreept dit in een recent persbericht.


Dit is een aangeleverde bijdrage van Martin Krebs, Vice President Routers & Gateways bij LANCOM Systems. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Voor meer informatie over de diensten van Lancom Systems kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.