Orange start met de ondersteuning van e-sim: dat is een ingebouwde digitale simkaart die al door toestellen van Apple en Samsung ondersteund wordt, en het fysieke kaartje verleden tijd maakt.
Orange start als eerste speler op de Belgische markt met de ondersteuning van eSIM. Embedded SIM of eSIM is de verdere evolutie van het klassieke simkaartje. In de plaats van een fysiek kaartje maakt de operator gebruik van de digitale simkaart ingebouwd in een mobiel toestel. De technologie is redelijk nieuw maar wordt vandaag al ondersteund door Apple in de verschillende modellen van de iPhone X en door Samsung in de pas aangekondigde Galaxy S20.
In eerste instantie rolt Orange ondersteuning voor eSIM uit voor consumenten. B2B-klanten moeten nog even wachten al komt eSIM binnenkort ook beschikbaar voor zakelijke gebruikers. Een exacte timing daarvoor communiceert Orange nog niet.
Gebruiksgemak
Het grootste voordeel van eSIM is het gebruiksgemak. Doordat de simkaart virtueel is, kan je als gebruiker snel tussen meerdere simkaarten wisselen via het instellingenmenu. Zo wissel je bijvoorbeeld een privénummer met een zakelijk nummer, of kan je in het buitenland een lokaal profiel activeren zonder dat je telkens met de kleine fysieke simkaartjes aan de slag moet. Op termijn zal eSIM het ook eenvoudiger maken om tussen verschillende providers te wisselen.
Orange zal gebruik maken van eSIM-technologie op toestellen van klanten die de standaard ondersteunen. Een profiel configureren is zo eenvoudig als een QR-code scannen. Is dat gebeurd, dan maakt het toestel verbinding met het netwerk zonder dat er een ‘echte’ simkaart in hoeft te zitten. Voorlopig moet je nog wel langs een Orange-winkel voor een grondige identiteitscontrole, al werkt de provider momenteel aan een meer gestroomlijnde oplossing zodat identificatie binnenkort ook online kan.
Nieuwe diensten
Bij Orange verwachten ze dat eSIM tegen 2025 populairder zal zijn dan klassieke simkaarten. Tegen 2030 zou de technologie de standaard zijn. Fabrikanten kunnen eSIM-ondersteuning inbouwen in allerhande apparaten, van telefoons en tablets tot computers en wearables. Dat de kaartjes niet fysiek bestaan, zorgt voor een plaatsbesparing wat zeker in kleine toestellen een verschil maakt, en zorgt terwijl voor extra mogelijkheden voor de operator. Die kan immers eenvoudig meer flexibele abonnementen voor verschillende apparaten aanbieden, bijvoorbeeld op maat van wearables.
“Door eSIM op de markt te brengen, laat Orange Belgium nieuwe, digitalere en eenvoudigere klantervaringen toe”, vertelt Christophe Dujardin, Chief Consumer Officer bij de provider. “We worden een volledig digitale operator, die ervoor zorgt dat klanten gemakkelijk kunnen switchen tussen professionele en privé-lijnen, frequente reizigers, … We maken ons vooral klaar voor wat gewoon de toekomst van de telco-markt zal zijn.”
Orange geeft nog aan dat de overstap op eSIM ook milieuvriendelijk zal zijn, aangezien plastic-simkaarten verleden tijd worden. Voor Orange gaat het om meer dan twee miljoen nieuwe simkaarten per jaar die in de toekomst digitaal kunnen worden. Bovendien valt er een groot logistiek aspect weg: nieuwe kaarten versturen per post en activeren wordt immers overbodig. Voor een stuk gaat het natuurlijk om toekomstmuziek. Het aantal toestellen dat ondersteuning biedt, is vooralsnog beperkt net als de ondersteuning door andere operatoren, zowel in België als wereldwijd. Dat betekent dat fabrikanten hun toestellen in eerste instantie zullen blijven voorzien van een sleuf voor het klassieke plastic kaartje.
Andere providers
Apple kwam eind 2018 al met de ondersteuning voor eSIM. Toen werd die technologie nog maar door een handvol providers in een tiental landen ondersteund. We schreven toen dat providers aarzelend stonden tegenover de nieuwe technologie, omdat ze de drempel om van provider te wisselen verlaagt. Een rondvraag van Techzine suggereerde toen dat Orange het verst stond in de implementatie van eSIM. Proximus en Telenet stelden zich afwachtend op. Die keuze vertaalt zich nu in een primeur voor Orange in ons land.
Bij ons was er eerder al ondersteuning voor Ubigi, dat via eSIM internationaal mobiele connectiviteit aanbiedt. In Nederland ondersteunen T-Mobile en Truphone de technologie al.