Orange België respecteert maar betreurt ‘politieke’ 5G-beslissing

Orange

Ook ons land legt het gebruik van Huawei-apparatuur voor de uitrol van 5G aan banden. Orange zal die beslissing respecteren maar staat er niet achter.

België gaat net als enkele andere Europese landen beperken in welke mate operatoren een beroep kunnen doen op Huawei-hardware bij de uitbouw van hun 5G-netwerk.

Hoewel het politici vooralsnog niet gelukt is om de spectrumveiling voor de mobiele standaard te organiseren, werd al wel beslist dat Huawei geen apparatuur mag leveren voor kritieke delen van het netwerk en dat niet meer dan 35 procent van de backbone van de handen van de Chinese fabrikant mag zijn.

Politieke keuze

Michaël Trabbia, CEO van Orange Belgium en vanaf 1 september CTO van de hele Orange-groep, is niet gelukkig met die beslissing. “Wij zijn niet voor restricties voor bepaalde leveranciers”, zegt hij in een gesprek met Techzine. “België heeft duidelijk concurrentie nodig, niet alleen op technisch vlak maar ook om de prijs van de uitbouw van het 5G-netwerk te drukken.” De opmerkingen van Trabbia sluiten aan bij een eerder onderzoek dat aantoonde dat de uitsluiting van Huawei de prijs van de 5G-netwerken in Europa de hoogte in zal jagen en verder economische ontwikkeling zal drukken. De man gaf zelf eerder dit jaar ook al aan dat hij gekant was tegen eventuele restricties.

“De beslissing van de overheid is een politieke keuze”, vervolgt Trabbia, “en die respecteren we totaal.” Met zijn woordkeuze maakt hij desalniettemin duidelijk dat de beslissing volgens hem niet gebaseerd is op een realistische bedreiging van de nationale veiligheid. Dat kan ook moeilijk, aangezien de hele Huawei-heisa in gang gezet werdt door de VS op basis van aantijgingen waarvoor nog steeds geen bewijs circuleert.

Communicatie en verduidekijking

“De beslissing is wel duidelijk, geldt voor iedereen en de communicatie errond is goed. Toch moet er nog één en ander gepreciseerd worden. De wetgever moet de communicatie vertalen naar juridisch binden teksten.”

België heeft ook los van de vendorproblematiek nog veel zaken uit te klaren. “Er is vandaag nog steeds geen zicht op de spectrumlicenties en die vormen uiteindelijk de sleutel”, zucht Trabbia. “Hopelijk kunnen we die snel in orde brengen maar dan is er nog het probleem van de geldende stralingsnormen op lokaal niveau. Vandaag voorkomen die bijvoorbeeld een uitrol van 5G in Brussel.”

De tijd dringt

Ondanks de beperkingen en vertragingen zou de overheid beter vaart zetten achter de hele organisatie. Dat vindt ook Trabbia. “5G gaat gepaard met honderden miljoenen investeringen bij Belgische bedrijven. Er worden al heel concrete use cases getest waarin realtime communicatie en lage latency een rol spelen. Denk onder andere aan de testprojecten in de Antwerpse haven.”

Ook in de privésector mag 5G niet te lang op zich laten wachten. “Vandaag zit het mobiele verbruik bij Orange rond de 5 GB. Ieder jaar tellen we een groei op van meer dan 50 procent. Als we niets doen, komen we binnenkort aan situaties waarin de kwaliteit van de verbinding degradeert.”

Lees dit: Uitsluiting Huawei van 5G-uitrol kost België tot 2,5 miljard euro

Voor zowel de bedrijven als de consumenten is het volgens de Orange-baas dus belangrijk om snel werk te maken van 5G, te beginnen met de veilingen. Dat er restricties zijn op welke vendoren de providers mogen omarmen, doet het hele proces volgens hem uiteindelijk meer kwaad dan goed.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.