De Europese Commissie gaat onderzoeken op welke manier het grote (Amerikaanse) technologiebedrijven mee kan laten opdraaien voor netwerkkosten.
De commissie, onder leiding van EU-commissaris Thierry Breton, start in het voorjaar van 2023 een overlegronde binnen de sector. De mogelijke financiële bijdrage komt er na stevig lobbywerk vanuit de Europese telecomoperatoren. Die vragen al langer een inspanning van grote tech-spelers zoals Google, Meta, Netflix en andere Amazons.
Rol binnen metaverse
In een gesprek met journalisten liet commissaris Breton optekenen dat Europa ook zal onderzoeken of de huidige regels nog van toepassingen zijn op de grote spelers. Vooral omdat die vaak veel bandbreedte innemen van de telecomoperatoren. Dat staat te lezen in een artikel van het persagentschap Reuters. Volgens ETNO, de Europese lobby voor telecomoperatoren, nemen zes grote bedrijven meer dan de helft van de wereldwijde trafiek in handen. Het gaat om Google, Facebook, Netflix, Apple, Amazon en Microsoft.
Breton zei dat dit specifiek onderwerk, wat hij noemt de ‘fair share’ van Amerikaanse tech-bedrijven, deel zal uitmaken van een ruimer geheel. “De consultatieronde zal ook het metaverse, de gedeelde omgevingen binnen de virtuele wereld, omvatten waar mensen toegang tot krijgen via het internet”, aldus Breton. Om een goede VR-ervaring te krijgen, is een stabiele en sterke internetverbinding nodig.
Netneutraliteit
Het spreekt voor zich dat de genoemde bedrijven niet zomaar de portefeuille zullen open trekken. Zij halen het principe van netneutraliteit aan, het principe dat internetleveranciers toegang moeten voorzien aan inhoud en apps ongeacht de afkomst. ETNO haalt dan weer aan dat de techbedrijven het netwerk uitbuiten als gratis vervoersmiddel voor hun concurrerende diensten zoals streaming.
Aan de EU dus om een gepaste regelgeving te vinden. Breton gaf aan dat de eerste gesprekken zullen plaatsvinden in het Q1 van 2023. Negen EU-parlementsleden hebben een brief opgesteld aan Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen, Breton en Eurocommissaris Margrethe Vestager waarin ze aandringen op een faire en geproportioneerde bijdrage in de netwerkinfrastructuur door de tech-bedrijven.
De parlementsleden schrijven in de brief ook dat de maatregelen in lijn moeten liggen met de principes van Open Internet, waarmee ze bedoelen dat de internetoperatoren neutraliteit moeten garanderen. Er mogen met andere woorden geen bedrijven of diensten bevoordeeld worden. “De maatregelen dienen niet om bedrijven te treffen maar wel om de rol en impact van elk bedrijf aan te tonen”, aldus de ministers.