De eerste specificaties van Wifi 8 verschijnen met mondjesmaat. De volgende generatie belooft geen sprong in snelheid, maar wel in stabielere connectiviteit.
Wifi 7 moet nog goed en wel verschijnen, maar er wordt al volop gesleuteld aan de volgende wifistandaard. MediaTek, één van de drijvende krachten achter de ontwikkeling, gunt in een whitepaper een eerste blik op Wifi 8. De voorgestelde specificaties zijn onder voorbehoud. De officiële Wifi 8-specificatie wordt niet voor september 2028 verwacht.
De ontwikkeling van Wifi 8 gebeurt vanuit een andere focus dan Wifi 7. Bij Wifi 7 draait alles om snelheid: theoretische doorvoersnelheden worden opgetrokken tot 40 Gbps. Wifi 8 zet niet snelheid, maar ‘ultrahoge betrouwbaarheid’ in de gebruikservaring op het hoogste schavot. De officiële naam van Wifi 8 luidt IEE 802.11bn.
Stabiliteit op de eerste plaats
In de kern zal Wifi 8 niet zoveel verschillen van Wifi 7. Wifi 8 zal dezelfde frequentiebanden delen met zijn voorgangers (2,4 GHz, 5 GHz, 6 GHz) en dezelfde QAM-modulatie over een maximale kanaalbreedte van 320 MHz. Ook de maximale fysieke snelheid blijft behouden op ongeveer 23 Gbps, in theorie. Wifi 8 zal zoals elke wifi-standaard achterwaarts compatibel.
Verwacht dus geen snelheidssprong tussen Wifi 7 en Wifi 8. Wat de nieuwe wifistandaard wel zal veranderen, is hoe een aangesloten apparaat met de meerdere toegangspunten op het netwerk. In een whitepaper doet MediaTek enkele nieuwe functionaliteiten uit de doeken waarmee Wifi 8 de stabiliteit van de verbinding kan verbeteren:
- Gecoördineerd ruimtelijk hergebruik: Deze functie is afgeleid van Spatial Reuse dat werd geïntroduceerd in Wifi 6, maar de technologie is ‘volwassener’. Toegangspunten communiceren met elkaar om hun vermogen te coördineren, wat volgens MediaTek de doorvoert met 15 tot 25 procent verhoogt.
- Gecoördineerde straalvorming: Ook beamforming is niet nieuw in wifi, maar in Wifi 8 zal dit beter gecoördineerd worden over toegangspunten. Wanneer twee apparaten dicht bij elkaar staan, worden signalen ‘weggestuurd’ van het apparaat dat niet wil verbinden met het netwerk voor een sterker signaal op het apparaat dat wél verbinding zoekt. Dit verhoogt de doorvoer met twintig tot vijftig procent.
- Dynamische subkanaalwerking (DSO): DSO stelt toegangspunten in staat om data efficiënter te verdelen op basis van de capaciteiten van aangesloten apparaten. In plaats van ieder apparaat gelijkt te behandelen, kan de router nu dynamisch beslissen welk apparaat een specifiek subkanaal krijgt, afhankelijk van bijvoorbeeld betere Wi-Fi-antennes of hogere snelheidseisen. Dit betekent dat geavanceerdere apparaten sneller kunnen downloaden, wat de gegevensdoorvoer met wel 80 procent kan verhogen.
- Fijnere gradaties in doorvoersnelheid: Een wifirouter steunt op de MCS Index (Modulation Coding Scheme) om de verbindingssnelheid te bepalen. Hierdoor ligt de verbindingssnelheid hoger of lager in verschillende ruimtes. MediaTek vindt de sprongen in het huidige coderingsschema te groot en pleit voor fijnere gradaties. Dit kan de algehele transmissiesnelheid met 5 tot 30 procent verbeteren.
Van Wifi 7 naar Wifi 8
MediaTek benadrukt dat deze functies en specificaties nog lang niet finaal zijn. De officiële standaard zal ten vroegste pas in het najaar van 2028 gepubliceerd worden. Dan duurt het nog enkele jaren vooraleer een nieuwe wifistandaard de norm is.
lees ook
Wifi 7 in de startblokken: komt het snelle draadloze internet in 2024 al tot bij jou?
Eerst is het de beurt aan Wifi 7 en zelfs Wifi 6 is nog lang niet breed omarmd door bedrijven. De eerste Wifi 7-compatibele routers en apparaten zijn al sinds eind 2023 beschikbaar, maar de standaard is nog niet officieel. Dat had dit jaar moeten gebeuren. De uitrol van Wifi 7 moet volgend jaar in een stroomversnelling komen.