België loopt achter met glasvezel

glasvezel

België is goed op weg in het behalen van de Europese connectiviteitstargets tegen 2030, maar de uitrol van glasvezel moet een versnelling hoger. Agoria pleit voor soepelere regels voor de telecomsector.

In zijn tweede jaarlijkse Digital Decade-rapport quoteert de Europese Commissie de lidstaten in hoe ver ze staan in het behalen van de connectiviteitsdoelstellingen. Het is tijd voor een wake-up-call vindt de Commissie, want veel lidstaten moeten een tandje hoger schakelen om de doelstellingen. Het beeld voor België is over het algemeen positief, al is er ruimte voor verbetering.

Wat betreft de uitrol van ‘gigabitinternet’ en 5G-netwerken, is ons land niet slecht bezig. 96 procent van Belgische internetgebruikers heeft toegang tot internetsnelheden tot 1 Gbps, en ook 95 procent heeft (buitenshuis) toegang tot 5G-netwerken. Hier lijken we vlot op weg om het target van honderd procent dekking tegen 2030 wel vlot te zullen halen.

lees ook

Vijf jaar 5G: money time breekt aan

Met glasvezel is ons land echter een achterblijver. Hoewel de dekkingsgraad van glasvezel in 2023 steeg van 17 tot 25 procent, zitten we nog ruim onder het Europese gemiddelde van 64 procent. Aan de telecombedrijven ligt het niet volgens technologiefederatie Agoria: zij investeren tot dertig procent van hun omzet in infrastructuurwerken, in geen andere sector ligt dat percentage hoger.

Soepelere regels voor telecom

Agoria is van mening dat de politiek de telecomsector een handje moet helpen om de uitrol van glasvezel te versnellen. De fiscale lasten en de complexe administratieve procedures zorgen te vaak voor vertraging. Eenvoudigere procedures en lagere fiscale drempel voor investeringen in netwerkinfrastructuur zijn noodzakelijk om de EU-doelstellingen rond glasvezel te halen.  

Hoewel België niet slecht bezig is met de uitrol van 5G, zou ik dit nog beter kunnen. Agoria vreest dat door de strenge stralingsnormen de capaciteit van 5G-netwerken spoedig op de limieten zullen botsen. Die stralingsnormen zijn naar Belgische traditie nog eens verschillend in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Een oproep naar de volgende legislatuur om de normen te herzien.

De Belgische telecomsector is klaar en blijft de komende jaren ongeziene financiële inspanningen doen om digitale topinfrastructuur uit te rollen. Onze vraag aan het beleid en aan de nieuwe regeringen: help ons om België opnieuw tot koploper te maken. Werk drempels die de verdere uitrol van mobiele en vaste netwerken bemoeilijken weg”, zegt Danny Goderis, Senior Business Group Leader Telecom bij Agoria.

Onlangs maakten we een evaluatie van hoe ver we na vijf jaar staan met 5G in België en Europa. Wat 5G kan betekenen in een industriële context, en dan voornamelijk 5G Stand-alone, mochten we van dichtbij ontdekken in de Antwerpse haven.

lees ook

5G overstijgt proefprojecten: drones en netwerk-slicing in de haven

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.