België beperkt toegang Huawei en ZTE tot 5G-infrastructuur

mobiele antenne 5G

De Nationale Veiligheidsraad (NVR) heeft beslist om de toekomstige 5G-infrastructuur in ons land te beschermen tegen “niet-wenselijk gebruik”. In praktijk zou dat erop neerkomen dat meer bepaald Chinese leveranciers Huawei en ZTE slechts een beperkte rol mogen spelen.

Telecomminister Philippe De Backer (Open VLD) stuurde een communicatie uit over de beslissing van de NVR. België kiest ervoor om “strenge veiligheidsvoorwaarden op te leggen om niet-wenselijk gebruik te voorkomen”. Door de toegang tot een aantal onderdelen van de 5G-infrastructuur te beperken, wil men deze beter beschermen.

Meer informatie gaf de NVR niet, maar navraag door Data News leert dat ons land in praktijk de lijst met risicodistributeurs van de Europese Commissie volgt. Dat betekent dat Chinese telecomleveranciers Huawei en ZTE slechts in beperkte mate apparatuur mogen leveren voor de 5G-netwerken van Proximus, Orange en Telenet.

Beide leveranciers zouden wel bijvoorbeeld antennes mogen aanleveren, maar krijgen geen toegang tot de core-netwerken voor 5G. Bovendien mogen ze elk niet meer dan 35 procent van de totale infrastructuur aanbieden over alle operatoren heen. Tot slot zullen veiligheidsdiensten bepaalde zones aanduiden waar de twee volledig worden uitgesloten.

Britse aanpak

Daarmee lijkt ons land de Britse aanpak te volgen. De regering besloot daar eerder al om Huawei onder voorwaarden toe te laten tot de 5G-infrastructuur, al lijkt premier Boris Johnson ondertussen geneigd om die regels verder te verstrengen onder druk van zijn partij.

Verschillende Europese landen onderzoeken momenteel de rol van de Chinese telecomleveranciers, en meer bepaald Huawei, in hun toekomstige 5G-infrastructuu,r onder invloed van de Verenigde Staten. Die voeren al jaren campagne om Huawei te bannen en hebben recent onder president Trump die druk verder verhoogd.

De officiële reden is dat de Verenigde Staten Huawei ervan verdenken spionage door de Chinese overheid te faciliteren via zijn netwerkapparatuur, al lijken veel aantijgingen ook gelinkt aan de huidige handelsoorlog tussen de VS en China. Tot op vandaag is nog geen concreet bewijs tegen Huawei op tafel gelegd, terwijl omgekeerd in de apparatuur van verschillende Amerikaanse leveranciers, zoals Cisco en Juniper, in het verleden wel achterpoortjes werden aangetroffen.

Belgische telco’s wachten af

Huawei levert in ons land al jarenlang apparatuur voor grote delen van het 4G-netwerk. Het bedrijf wenste tegenover Data News nog niet te reageren op de aankondiging van de NVR. Ook de operatoren willen eerst meer details afwachten over wat de beslissing concreet zal betekenen voor hun 5G-uitrol.

Die uitrol laat in ons land nog steeds op zich wachten omdat er op nationaal niveau nog altijd geen beslissing is gevallen over de noodzakelijke spectrumveiling. De federale overheid en deelstaten zijn het nog niet eens over hoe de inkomsten daarvan zullen worden verdeeld. Het BIPT bekijkt daarom momenteel de mogelijkheid om tijdelijke gebruiksrechten toe te kennen, terwijl Proximus alvast van start ging met de uitrol van 5G-light door oud 3G-spectrum te hergebruiken.

Lees ook: Zo wil Vlaanderen 5G uitrollen: spectrum voor bedrijven en samenwerking met overheid

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.