BIPT selecteert vijf bedrijven voor tijdelijke 5G-licentie

5G snelheid

De Belgische telecomregulator BIPT heeft vijf operatoren geselecteerd die in aanmerking komen voor de toekenning van voorlopige gebruiksrechten voor 5G. Naast de drie nationale operatoren, zijn ook twee IT-bedrijven geselecteerd.

Het BIPT heeft de lijst van in aanmerking genomen kandidaten voor de toekenning van voorlopige 5G-licenties gepubliceerd. Naast de drie operatoren Orange, Proximus en Telenet, krijgen ook IT-bedrijven Cegeka en Entropia voorlopige gebruiksrechten in de frequentieband tussen 3,6 en 3,8 GHz. Er was nog een zesde kandidaat, maar die trok zich eerder deze maand terug.

“In de 3600-3800 MHz-band is er een totaal van 200 MHz radiospectrum beschikbaar. Het is dus mogelijk om 40MHz toe te kennen aan elk van de vijf in aanmerking genomen kandidaten. Deze gebruiksrechten zullen geldig blijven totdat er gebruiksrechten via een klassieke veilingprocedure zullen worden toegekend”, klinkt het in een persbericht van de telecomwaakhond.

Tussen de vijf namen is eigenlijk maar één verrassing. Van de operatoren was reeds bekend dat ze zich kandidaat hadden gesteld, en ook Cegeka liet eerder al verstaan dat het zou meebieden voor 5G-licenties. Entropia is wel een nieuwe naam. Het bedrijf uit Oostkamp bouwt private netwerken voor missie-kritieke communicatie van bedrijven.

5G tegen de zomer

Het BIPT besloot over te gaan tot het uitdelen van tijdelijke licenties om de introductie van 5G in ons land niet langer uit te stellen. De uitrol van 5G zit al maanden in een politieke impasse, nadat de federale overheid en deelstaten het vorig jaar niet meer voor de verkiezingen waren eens geraakt over de verdeling van de inkomsten uit de nodige spectrumveiling.

Hoewel er ondertussen weer een federale regering in volle bevoegdheid is, ziet het er niet naar uit dat dit jaar nog een veiling kan worden georganiseerd. De tijdelijke gebruiksrechten bieden daarom een voorlopige oplossing, die het voor de geselecteerde operatoren mogelijk maakt om toch al tegen deze zomer effectief 5G-diensten aan te bieden.

De tijdelijke licenties zijn bedoeld voor nationale netwerken, maar vandaag is in België ook al één partij actief met het uitrollen van lokale private 5G-netwerken. Het Brugse Citymesh kreeg in 2015 per toeval een stuk spectrum op 3,5 GHz in handen, dat eind 2017 door Europa werd aangeduid als voorkeursband voor de uitrol van 5G. Citymesh heeft momenteel al 5G-projecten lopen in de haven van Zeebrugge en Brussels Airport.

Update 24/03/2020, 18u29: De originele titel van dit artikel deed uitschijnen dat het BIPT de licenties reeds met zekerheid aan de vijf kandidaten zou uitdelen. Dat is niet het geval. De titel werd aangepast om dat te verduidelijken. De bedrijven zijn voorlopig alleen in aanmerking genomen. Nu start een openbare raadpleging tot 21 april. Nadien zal het BIPT op individuele basis beslissen om de licenties al dan niet toe te kennen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home