Zelfs Qnap weet niet met welke Intel-chip het zijn nieuwe TS-x64 NAS-toestellen lanceert

Qnap-664

Qnap pakt uit met de TS-x64-reeks. Die bestaat uit een vier-bay en een zes-bay NAS, gebouwd rond een relatief moderne Celeron-processor. Alleen weet zelfs Qnap omwille van een toeleveringsprobleem niet dewelke.

Qnap introduceert de TS-464 en de TS-664. De NAS-toestellen hebben respectievelijk vier en zes bays voor 3,5 inch SATA-drives. Qnap rust de toestellen verder uit met plaats voor een M.2 NVMe-SSD en een PCIe 3-expansieslot voor een netwerkkaart die 10 GbE ondersteunt. De Ingebakken netwerkpoorten zijn compatibel met 2,5 GbE. Verder noteren we 4 GB aan DDR4-geheugen.

Mysterieprocessor

Qnap is er nog niet helemaal uit wat het kloppend hart van deze NAS is. Binnenin zit ofwel een Intel Celeron N5105, ofwel een Celeron N5095. Qnap vernoemd in zijn aankondiging beide chips consequent in één adem en dat voor beide NAS-toestellen. Dat heeft een goede reden. Door problemen met de aanlevering van processors krijgt Qnap beide chips toe. Het bouwt de systemen dan ook met de CPU’s die beschikbaar zijn. “Helaas kunnen gebruikers niet kiezen welke chip ze krijgen”, zegt Carolyn Huang, Business Development Manager bij Qnap, in een reactie. “De NAS-toestellen worden willekeurig verscheept.”

De specificaties zijn gelukkig erg gelijkaardig. De chips zijn op het Jasper Lake-platform gebaseerd en dateren van begin vorig jaar. Dat is naar NAS-standaarden extreem recent. Concurrenten zoals Synology hebben de gewoonte om meerdere generaties terug op zoek te gaan naar processors. Beide 10 nm-chips hebben vier kernen zonder multithreading met een basiskloksnelheid van 2 GHz en een boostfrequentie van 2,9 GHz.

lees ook

Qnap introduceert grote toren-NAS met 12 bays en AMD Epyc-processor

De N5095 richt Intel echter op het pc-segment, terwijl de N5105 voor mobiele toepassingen bedoeld is. Dat uit zich in een ander TDP: 15 watt voor de N5095 en 10 watt voor de N5105. De grafische component is verantwoordelijk voor het verschil in TDP. Beide CPU’s hebben geïntegreerde graphics, maar de 10 watt N5095 moet het met zestien Execution Units doen terwijl de 15 watt N5105 er 24 meekrijgt. Dat verschil is niet immens, maar wel aanwezig. Ga dus best uit van de 10 watt-chip, zo kan je alleen maar aangenaam verrast zijn.

Software

Aan de softwarekant is er meer duidelijkheid. Qnap verscheept de toestellen met QTS 5.0. De fabrikant voorziet dat van verschillende handie opties zoals back-ups met snapshots, integratie met de cloud en ingebouwde tools voor virtualisatie en containers. Qnap strijdt op dat vlak vooral met Synology, terwijl andere NAS-fabrikanten op het vlak van software niet in de buurt komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home