Bug in Windows 11 en Windows 10 installeert plots automatisch HP Smart – Update

De Windows Store installeert bij heel wat gebruikers ongevraagd de HP Smart-app op hun pc. Microsoft heeft ondertussen een oplossing voor het probleem.

Update 20/12/2023 16u: Microsoft heeft een officiële oplossing voor het probleem uitgerold. Om van de virtuele printer niet langer een HP-printer te maken die ongevraagd HP Smart installeert, moet je … een nieuwe applicatie installeren. Door de Microsoft Printer Metadata Troubleshooter Tool December 2023 te installeren, is het probleem opgelost. Blijkbaar zit het probleem heel diep geworteld en kan een eenvoudige Windows-update het niet ongedaan maken.

Je kan de tool hier downloaden. Vink de juiste versie aan (x86 zal voor de meeste correct werken) en start de download. Wanneer je het bestand opent, verschijnt er heel kort een venster dat daarna verdwijnt. Je computer herstarten zorgt ervoor dat de virtuele Microsoft XPS Document Writer niet langer een HP-printer is en dus ook niet meer de HP Smart-app automatisch uit de Windows Store downloadt.


Update 06/12/2023 12u: Microsoft heeft nog geen update gelost rond dit probleem, maar verder onderzoek binnen talrijke online communities verduidelijkt de situatie. De Microsoft XPS Document Writer wordt inderdaad foutief gelabeld als een HP Laserjet M101-M106 bij alle getroffen gebruiker. De fout zit in een Windows-update die sinds 27 november bij alle gebruikers wordt aangeboden.

Microsoft onderzoekt de zaak nog steeds en geeft geen commentaar op de situatie. Hopelijk rolt er snel een update van de band dat gebruikers niet langer ongevraagd de HP Smart-app plots op hun pc terugvinden.


Origineel 01/12/2023: Het regent klachten op online fora zoals Reddit dat Microsoft sinds kort bij heel wat gebruikers de HP Smart-app ongevraagd heeft geïnstalleerd op Windows 11 en Windows 10. Het klopt dat de HP Smart-app automatisch wordt geïnstalleerd wanneer je een HP-toestel aansluit, maar hier gaat het allemaal om mensen zonder HP-toestel.

Microsoft tast ook in het duister en is een onderzoek gestart. Verschillende gebruikers vermoeden dat de fout schuilt in het foutief labelen van de Microsoft XPS Document Writer, een virtuele printer die toelaat om printopdrachten als pdf te bewaren. De specificaties tonen daar plots ‘HP LaserJet M101-M106’ sinds een potentiële bug in een Windows-update.

Mogelijk triggert die printer een automatische download van de HP Smart-app die plots op heel wat pc’s verschijnt van gebruikers sinds donderdag.  

Hoe verwijderen?

We hopen natuurlijk dat Microsoft de bug snel oplost, maar het is ook belangrijk dat we nadrukken dat het niet om malafide software gaat. HP Smart is een officieel programma en heeft geen invloed op de prestaties of veiligheid van je pc.

Je kan de app trouwens handig verwijderen. Klik op de Startknop, rechterklik op HP Smart en kies Verwijderen. Daarna verdwijnt de app en wordt het niet opnieuw automatisch aangeboden binnen de Windows Store om opnieuw te installeren. Staat HP Smart niet in de lijst met recent toegevoegde applicaties? Dan staat de app vermoedelijk al langer op je pc. Verwijderen kan nog altijd door in de zoekbalk naar HP Smart te zoeken en bovenstaande stappen volgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home