Eerste Windows 11-update verergert prestaties AMD Ryzen-CPU’s

AMD Ryzen

De eerste patch voor Windows 11 zou de AMD-prestatieproblemen deels moeten aanpakken, maar het resultaat is echter omgekeerd. De prestaties gaan nog verder achteruit voor pc’s met een AMD-chip.

Nadat eerder vorige week aan het licht kwam dat AMD-pc’s slechter presteren op Windows 11, werken zowel Microsoft als AMD aan een patch om het probleem op te lossen. De eerste patch van Microsoft sinds de lancering van Windows 11 is klaar, maar die blijkt nu het probleem erger te maken volgens TechPowerUp. Met name de latency verhoogt gevoelig na de patch, wat een forse impact heeft op de prestaties.

Allereerst was er het probleem van de latency in het L3-cachegeheugen bij de lancering van Windows 11. Die werd verdrievoudigd, wat tot een prestatieverlies van maximaal 15 procent kan leiden. Die zou Microsoft nu oplossen met de patch, maar nu blijkt dat de latency verder is vergroot. Voor de patch was dat nog 17 nanoseconden, na de patch 32 nanoseconden. Wie dezelfde AMD Ryzen-CPU gebruikt met Windows 10, haalt een latency van 10 nanoseconden.

Microsoft werkt ondertussen verder aan een nieuwe patch, net als AMD. Die moet ook het tweede probleem counteren, namelijk de AMD ‘preffered core’-technologie die automatisch taken naar de snelste kern op de processor routeert. Toepassingen die CPU-intensief zijn, kunnen hierdoor extra prestatieverlies ervaren.

Beide partijen verwachten dat het probleem deze maand nog wordt gepatcht. Dat Microsoft bij de eerste patch al direct de mist in gaat, is niet direct een goed teken. Hopelijk kunnen ze allebei snel het probleem definitief oplossen.

Benieuwd naar Windows 11? Lees dan zeker onze uitgebreide review voor alle belangrijke informatie.

lees ook

Windows 11 Home, Pro en Enterprise: welke versie past bij jouw onderneming?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home