Windows 11 zorgt voor prestatieproblemen bij AMD Ryzen-pc’s

amd ryzen laptop

Wie een AMD Ryzen-chip in zijn pc heeft, kan beter nog even wachten met updaten. Windows 11 bevat een bug die systemen veel trager maakt. Een patch met de oplossing staat gepland voor later deze maand.

Windows 11 is sinds 5 oktober officieel beschikbaar. In onze uitgebreide review van Windows 11 kan je voor jezelf uitmaken of je al direct wil upgraden. Heb je echter een pc met een AMD Ryzen-chip aan boord, dan raden we aan om nog even te wachten. Volgens AMD zorgt Windows 11 voor prestatieproblemen waarbij de pc tot 15 procent trager wordt.

AMD en Microsoft hebben twee problemen gevonden tussen Windows 11 en Ryzen-chips. De eerste is dat de latency van het L3 cachegeheugen wordt verdrievoudigd. Dit probleem kan het systeem drie tot vijf procent vertragen in bepaalde applicaties. Sommige spellen zien zelfs een prestatieverlies van vijftien procent.

Het tweede probleem is de AMD ‘preffered core’-technologie die automatisch taken naar de snelste kern op de processor routeert. Toepassingen die CPU-intensief zijn, kunnen hierdoor prestatieverlies ervaren. Zeker de duurdere chips met meer dan acht kernen en meer dan 65 watt TDP voelen een duidelijke impact.

AMD en Microsoft laten allebei weten dat er een patch in de maak is die deze maand nog wordt uitgerold. Dit nieuws benadrukt opnieuw dat ondanks dat Windows 11 behoorlijk stabiel lijkt te draaien op heel wat systemen, er altijd uitzonderingen zijn waar bugs de kop opsteken. Wie niet gehaast is, kijkt beter de kat uit de boom tot het nieuwe besturingssysteem meer patches heeft ontvangen.

lees ook

Windows 11 review: mooier en (meestal) beter

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home