Windows 11 steekt Windows 10 voorbij onder onze lezers

Windows 11 review opener

Uit een steekproef bij meer dan driehonderd lezers blijkt dat Windows 11 stilaan de dominante Windows-versie is. Al blijven (ver)ouder(d)e versies hardnekkig volhouden.

Elke pc heeft een besturingssysteem nodig om te functioneren. Al jaar en dag overheerst Windows het globale IT-landschap en ook in België draait het overgrote merendeel van apparaten op een of andere versie van het besturingssysteem van Microsoft. Al zijn er altijd en overal ook trouwe macOS- of Linux-gebruikers te vinden. Maar ook binnen Windows heb je vandaag de dag keuze. Microsoft probeert iedereen wel steeds uitdrukkelijker richting de nieuwste versie te duwen, maar nog lang niet iedereen heeft de overstap gemaakt.

Een goed moment dus om eens bij onze lezers te polsen op welk besturingssysteem hun pc draait. Heeft België Windows 11 al massaal omarmd of krijgt Windows 10 nog de voorkeur? Hoeveel computers draaien nog op een Windows-versie die geen ondersteuning meer krijgt? En wie laat Windows links liggen en verkiest macOS of Linux? 364 lezers namen deel aan de rondvraag.

Windows 11 neemt de bovenhand

We beginnen met een statistiek waar Microsoft al lang op zit te wachten. Windows 11 haalt in onze rondvraag een hoger marktaandeel binnen dan Windows 10. 40 procent van de respondenten heeft zijn of haar toestel inmiddels geüpgraded naar de nieuwste versie of recent een nieuw toestel aangekocht dat standaard met Windows 11 wordt geleverd. 31 procent blijft voorlopig nog bij Windows 10.

Zoek je naar bredere marktcijfers voor de Belgische IT-markt, dan scheppen die een ander beeld. Volgens Statista zou amper 22 procent van de Belgische IT-gebruiker al Windows 11 gebruiken en heeft Windows 10 nog altijd een marktaandeel van 75 procent. Microsoft zal Windows 10 overigens nog blijven ondersteunen tot oktober 2024, dus buiten het mislopen van nieuwe functionaliteiten doe je je apparaat geen kwaad met Windows 10 te blijven gebruiken.

lees ook

Microsoft lanceert Moment 3 voor Windows 11: aan de slag met nieuwe functies

Windows 7 en 8 zijn nog niet helemaal dood

Dat kan niet gezegd worden over het gebruik van oudere Windows-versies 8.1, 8, 7 en XP. Deze worden immers niet meer ondersteund door Microsoft, voor 8.1 en 7 eindigde ook het verlengde updateprogramma in januari. Hierdoor worden beveiligingslekken in het besturingssysteem niet meer voorzien van patches, wat ernstige beveiligingsrisico’s inhoudt voor je apparaat.

Dat houdt toch vier procent niet tegen om nog een verouderde Windows-versie te blijven gebruiken. We zouden deze respondenten toch willen aanraden om naar een nieuwere versie te upgraden.

Linux is ‘best of the rest’

Omdat niet iedereen Windows gebruikt, mochten ook macOS en Linux meedoen aan de rondvraag. Een op vier respondenten verkiest macOS en Linux boven Windows. Linux haalt, alle distributies samengenomen, een kleine meerderheid van dertien procent. Apple moet tevreden zijn met 12 procent voor zijn besturingssysteem.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home