Windows 11 wil niet meer opstarten op oude pc’s

windows 11 start niet op oude pc's

De Windows 11 24H2-update zal niet werken op pc’s met een cpu zonder POPCNT-instructie. Dit zal enkel een probleem kunnen geven voor pc’s die vijftien jaar of ouder zijn.

Voor de aankomende Windows 11 24H2-update scherpt Microsoft de hardwarevereisten voor pc’s verder aan. Een X-gebruiker genaamd Bob Pony ontdekte in een previewbuild dat de cpu van de pc voortaan de POPCNT-instructie moet bevatten. Is dat niet het geval, zal de pc na het installeren simpelweg niet meer kunnen opstarten.

Bits tellen

De impact van deze maatregel zal relatief beperkt blijven en voornamelijk oude pc’s treffen. De POPCNT-instructie zit al sinds 2008 standaard ingebakken in pc-processoren van Intel en AMD. Is je pc dus jonger dan vijftien jaar oud, dan hoef je je hier maar weinig zorgen over te maken. Microsoft neemt dus enkel pc’s in het vizier die in feite sowieso waren uitgesloten van Windows 11. POPCNT ‘telt’ het aantal 1-bits in binaire reeksen.

Door POPCNT verplicht te maken, sluit Microsoft alle achterpoortjes die er nog zijn om Windows 11 op niet-compatibele pc’s te installeren en draaien. Een pc met cpu zonder POPCNT zal simpelweg niet meer kunnen opstarten. Microsoft houdt voet bij stuk wat de systeemvereisten, zelfs al moet de softwarereus daarvoor een spreidstand maken. Langs de ene kant probeert Microsoft met alle mogelijke middelen gebruikers naar Windows 11 te lokken, maar langs de andere kant sluit het ook menig pc uit die technisch gezien het besturingssysteem zou moeten aankunnen.

lees ook

Microsoft breidt agressieve reclame voor Windows 11 uit naar niet-beheerde zakelijke pc’s

Microsoft bevestigde vorige week dat Windows 11 24H2 in het najaar verschijnt. Daarmee maakte het ook korte metten met geruchten dat Windows 12 nog dit jaar zou lanceren. De update belooft één van de grootste tot nu toe te worden voor Windows 11, met nog diepere integratie van AI in het besturingssysteem.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home