Microsoft maakt wisselen van standaardbrowser complexe klus in Windows 11

windows 11

Microsoft misbruikt zijn positie als platform-gigant om zijn eigen Edge-browser een oneerlijk voordeel te geven. Met Windows 11 is het moeilijker dan ooit om de standaardbrowser in te wisselen voor een alternatief.

Microsoft lijkt heel weinig vertrouwen te hebben in de eigen Edge-browser. Met Windows 11 probeert de softwarereus zieltjes aan zich te koppelen door het onnodig complex te maken om van standaardbrowser te wisselen. De aanpak flirt met de grens van misbruik van de dominante platformpositie van Microsoft en is in alle gevallen ethisch dubieus.

In Windows 11 krijg je momenteel één kans om de standaardbrowser te wisselen bij de installatie van een alternatief. Wanneer je op een link klikt, krijg je een dialoogvenster te zien met de vraag welke toepassing je wil gebruiken om de link te openen. Hier kan je de nieuwe browser kiezen. Vergeet niet onderaan aan te vinken dat je de nieuwe browser voortaan altijd wil gebruiken, want anders is je kans verkeken en beslist Microsoft in jouw plaats om Edge te blijven gebruiken. Het venster zal niet opnieuw verschijnen.

Onnodig complexe instellingen

In de instellingen is de mogelijkheid verdwenen om eenvoudig standaardapplicaties te vervangen. Je kan niet meer gewoon een keuze maken voor een browser, maar moet per bestandstype ingeven welke toepassing je eraan wil linken. Wil je van Edge naar Chrome of Firefox overschakelen, dan moet je de standaardtoepassing voor volgende bestandstypes aanpassen: HTM, HTML, PDF, SHTML, SVG, WEBP, XHT, XHTML, FTP, HTTP en HTTPS .

Windows 11 standaard apps

Het proces is onnodig lang en erg complex voor niet-techneuten. Microsoft claimt tegenover The Verge dat het net tegemoet komt aan de vraag van gebruikers voor meer granulaire controle over standaardtoepassingen, maar moet ook beseffen dat het niet gebruiksvriendelijk is om de browserkeuze op deze manier aan te pakken.

De Windowsbouwer is erg protectionistisch als het om zijn browser gaat. Wie vandaag in Windows 10 Edge wil vervangen door een alternatief, moet eerst een schrijnend dialoogvenster wegklikken waarin Microsoft je smeekt om Edge toch een kans te geven.

Teleurstellende aanpak

Andere browserboeren zoals Mozilla, Brave, Opera en Vivaldi zijn om begrijpelijke redenen niet enthousiast over de aanpassingen van Microsoft in Windows 11. Het is teleurstellend om te zien hoe Microsoft de vrije keuze van betalende Windowsgebruikers om hun eigen favoriete software te gebruiken moedwillig dwarsboomt.

Microsoft wijst er van zijn kant op dat Windows 11 nog in bèta is. Functies kunnen dus nog toegevoegd, aangepast of verwijderd worden. Hopelijk past Microsoft nog een mouw aan de browserselectie en durft het op een eerlijke manier de concurrentie aangaan met alternatieven voor Edge.

We hebben Windows 11 helemaal uitgelicht tot in de kleinste details. Klik hier voor onze uitgebreide gids.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home