Windows 11 schakelt SMB1 uit en schrapt het in de toekomst volledig

Windows 11 SMB1

SMB1 (Server Message Block version 1) is een oud protocol dat Windows laat verbinden met netwerktoestellen zoals harde schijven en printers.

Microsoft kondigt aan dat het niet langer SMB1 inschakelt bij nieuwe installaties van Windows 11 Home. De regel treedt in werking vanaf de grote nieuwe Windows 11-update dit najaar (Windows 11 22H2). Hiermee zet de softwaregigant een belangrijke, langverwachte stap richting de schrapping van het oude netwerkprotocol. In de toekomst zal SMB1 niet langer onderdeel uitmaken van Windows 11.

Sinds 2007 is opvolger SMB2 actief en vanaf 2014 duwt Microsoft SMB1 stelselmatig richting vuilbak. Windows Server maakte SMB1 optioneel en ook de meeste Windows 10-versies schrapten het oude netwerkprotocol. Enkel Windows 10 Home heeft SMB1 nog actief, net als Windows 11 Home.

Microsoft wacht al die tijd omdat het weet dat er hier en daar nog oude netwerkapparatuur rondslingert die zonder SMB1 niet langer werken. Vanaf eind 2022 bij de volgende Windows 11-versie wordt de functie standaard uitgeschakeld. Inschakelen kan nog altijd via Configuratiescherm. In de toekomst verdwijnt het helemaal uit Windows 11 Home en kunnen we definitief afscheid nemen van SMB1.

Windows 11-update

Wanneer SMB1 helemaal wordt verwijderd uit alle Windows 11-versies en Windows Server-edities, stelt Microsoft een apart pakket beschikbaar om het oude netwerkprotocol nog te installeren voor wie dat wenst. De softwaregigant benadrukt nu al dat dat pakket zonder ondersteuning wordt geleverd.

lees ook

5 redenen om wel (of niet) te upgraden naar Windows 11

Het is voorlopig onduidelijk wanneer de volgende Windows 11-versie wordt gelanceerd. Vorig jaar zag Windows 11 officieel het levenslicht op 5 oktober. Mogelijk verschijnt de nieuwe update rond dezelfde periode in 2022. Windows Insiders functioneren als bètatesters voor de nieuwste Windows 11-updates. Zij merken nu al op dat SMB1 is uitgeschakeld vanaf de nieuwste versie die nu beschikbaar is om te testen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home