Windows 11 blijft achtervolgen: zeven op tien houdt vast aan Windows 10

windows 11

Na twee jaar blijft de adoptiegraad van Windows 11 laag op minder dan 25 procent. Kan de 23H2-update met Windows Copilot eindelijk voor een kentering zorgen?

Deze week zal het dag op dag twee jaar zijn dat Windows 11 beschikbaar is voor het grote publiek. Alle marketinginspanningen van Microsoft ten spijt, is de harde realiteit dat het gros van het Windows-cliënteel niet echt wakker ligt van de nieuwe versie. Volgens actuele cijfers van Statcounter staat Windows 11 vandaag op 23 procent van de pc’s, terwijl Windows 10 met 71 procent nog steeds de plak zwaait.

In België liggen de verhoudingen min of meer gelijk: Windows 11 rondt net de kaap van 25 procent. Onder de meer IT-gezinde gebruikers ligt de adoptiegraad van Windows 11 veel hoger, zoals blijkt uit een rondvraag bij onze lezers in mei. Binnen een steekproef van 364 gebruikers had veertig procent de upgrade naar Windows 11 al uitgevoerd, tegenover dertig procent die Windows 10 gebruikte.

Behoud wat goed is

Wie echter geen nood heeft aan de nieuwste functionaliteiten, kan Windows 10 ook zonder zorgen blijven gebruiken. Het besturingssysteem krijgt nog beveiligingsupdates tot en met oktober 2025. Met name bedrijven hebben de neiging om een upgrade van besturingssystemen uit te stellen tot het echt niet anders kan, uit schrik dat de update voor problemen kan zorgen, een vrees die bij Windows-updates verre van ongegrond is. Als iets goed werkt, waarom dan veranderen?

Zelfs beveiliging is voor sommigen geen argument om naar een nieuwere versie te gebruiken: drie procent blijft Windows 7 hardnekkig doorgebruiken. Die gebruikers hebben de kans om gratis te upgraden naar Windows 10/11 laten schieten. Windows 8(.1) en, godbetert, Windows XP zijn met marktaandelen van minder dan een procent stilaan een zeldzaamheid geworden.

Windows 12 loert om de hoek

Of de grote Windows 11-update van vorige week, de grootste tot nu toe volgens Microsoft, dan ook voor een snelle kentering kan zorgen, is eerder twijfelachtig. Er zullen wel gebruikers zijn die willen experimenteren met de Copilot en andere nieuwe functies, maar dat zullen over het algemeen gebruikers zijn die al op Windows 11 zitten.

lees ook

Windows Copilot met omweg toch al te gebruiken: zo ga je te werk

Nu geruchten over Windows 12 ook sterker beginnen klinken, is het maar de vraag hoeveel rek er nog zit op Windows 11. De huidige versie dreigt een ‘tussenversie’ te worden die we ons over enkele jaren nog nauwelijks zullen herinneren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home