Ondersteuning Windows 10 kan tegen betaling verlengd worden

windows 10

Wie na het aflopen van de ondersteuningstermijn nog geen zin heeft om af te stappen van Windows 10, zal drie jaar beveiligingsupdates kunnen bijkopen bij Microsoft.

14 oktober 2025 klink nog veraf, maar Microsoft is ons al volop aan het voorbereiden op de dag waarop het doek valt voor Windows 10. Nog niet definitief, want je zal kunnen intekenen op het Extended Security Update-programma. Dat is niet nieuw, behalve dat Microsoft dit voor het eerst ook voor particuliere gebruikers zal aanbieden, naast professionele klanten.

Met het Extended Security Update-programma kan je de levensduur van Windows 10 nog met drie jaar verlengen. Je ontvangt dan regelmatige beveiligingsupdates. Op functie-updates hoef je niet meer te rekenen, benadrukt Microsoft nog eens in een blog. Na drie jaar is het wel onherroepelijk afgelopen. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen rolt Microsoft nog een patch uit voor een Windows-versie die het niet meer ondersteunt.

Upgraden of niet?

Microsoft herhaalt dat in hun ogen de beste optie is om up te graden naar Windows 11, maar is herhaaldelijk tot de conclusie moeten komen dat nog vele gebruikers Windows 10 willen blijven gebruiken. Dat heeft Microsoft ook een stuk aan zichzelf te danken, want de strenge functievereisten hebben heel wat apparaten uitgesloten. Zo heeft Windows 11 ook na twee jaar zijn voorganger nog niet kunnen bijbenen.

Microsoft lijkt zelfs op zijn stappen terug te keren wat Windows 10 betreft. Tegen alle verwachtingen in rolde het Windows Copilot ook uit naar Windows 10-gebruikers, meer AI-functies zouden nog volgen. Dat is dus ook geen reden meer om naar Windows 11 te upgraden. Nu de geruchten over een lancering van Windows 12 steeds luider klinken, dreigt Windows 11 een anonieme tussenschakel in de Windows-geschiedenis te worden.

lees ook

Altijd de nieuwste Windows-update downloaden? Kies hoe ver je wil gaan

Door in te tekenen op het Extended Security Updates-programma, kopen Windows 10-gebruikers zich nog wat extra tijd om te beslissen wat ze met hun apparaat willen doen. Maar uiteindelijk zal iedereen voor oktober 2028 naar een nieuwere versie moeten gaan. Al leert de praktijk dat het aflopen van (verlengde) ondersteuning de meer roekeloze gebruiker niet afschrikt een onveilig besturingssysteem te blijven gebruiken: zo zijn er nog altijd die Windows XP of Windows 7 draaien.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home