Windows-update veroorzaakt audioproblemen: zo los je ze op

windows audio

Werkt je audio niet meer na het doorvoeren van de laatste update voor Windows 10? Microsoft legt uit hoe je de problemen kan oplossen.

Windows-updates die problemen veroorzaken, het is geen nieuw fenomeen. De laatste update uitgerold voor Windows 10 kan ervoor zorgen dat je audio niet meer werkt. Dat kan voorvallen bij bepaalde applicaties en/of poorten, maar voor de meest ongelukkigen is de audio zelfs helemaal uitgevallen. Microsoft heeft het probleem inmiddels al erkend en deelt een praktische handleiding hoe je de problemen kan oplossen.

Ondervind jij ook problemen met de audio op je Windows 10-apparaat? Afhankelijk van welk scenario van toepassing is, ga je als volgt te werk.

Scenario 1: je hebt de update nog niet geïnstalleerd

Onder het motto ‘Beter voorkomen dan genezen’ deelt Microsoft enkele stappen die je preventief kan zetten vooraleer je de laatste update installeert. Dit zou moeten voorkomen dat de audioproblemen zich nadien kunnen voordoen. Zo wordt je geadviseerd eerst de audiostuurprogramma’s bij te werken. Neem ook eens kijkje op de website van de fabrikant van of daar bijgewerkte stuurprogramma’s beschikbaar zijn. Maak je gebruik van geavanceerde audiotoepassingen zoals Open Broadcast Software is het aangeraden een back-up te maken van je instellingen.

lees ook

3 manieren om bluetoothapparaten snel te verbinden met je pc

Scenario 2: de audioproblemen doen zich op enkele apps voor

In dit scenario kan het voldoende zijn om de audio-instellingen van betreffende applicaties eens na te kijken en opnieuw in te stellen. Mogelijk moet je audioapparaten opnieuw initialiseren en als standaard instellen. Brengt dat geen soelaas, dan zou het kunnen dat tijdens de update het Windows Multmedia Device ID gecached is. Dan zit er niets anders op dan de applicatie verwijderen en herinstalleren op je pc.

Scenario 3: je audio werkt helemaal niet meer

Zet de probleemoplosser voor audio dan eens aan het werk. Vindt die geen oplossing, dan is het laatste dat je kan proberen om de audioverbeteringen uit te schakelen voor elk apparaat. Deze optie vind je terug in de Windows-instellingen onder Systeem > Geluid. Onder het menu Invoer kies je een apparaat en klik je dit aan om de eigenschappen te kunnen bekijken. Audio verbeteren kan je via de schakelaar onderaan aan- en uitzetten.

In dit overzicht van Microsoft vind je meer informatie over de updatebug. De audioproblemen lijken enkel Windows 10-systemen te treffen. Dat betekent niet dat Windows 11 bespaard blijft van de problemen. De laatste update voor de nieuwere versie kan ervoor zorgen dat je pc niet meer opstart zonder Bitlocker-sleutel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home