Western Digital volgt Seagate met introductie NAS-SSD’s

Western Digital lanceert nieuwe opslag op maat van NAS-toestellen. De WD Red line-up van harde schijven wordt vernieuwd en krijgt een opvallende nieuwe telg: de SA500 SSD-reeks.

WD springt op de NAS-SSD-trein. Een klein jaar na de introductie van de eerste Seagate-SSD’s op maat van NAS-omgevingen komt de grote concurrent met eigen alternatieven. De WD Red SA500 NAS SATA-SSD moet de concurrentie aangaan met de Ironwolf-SSD’s. De drive komt beschikbaar in capaciteiten van 500 GB tot en met 4 TB. WD denkt dat de SSD’s vooral interessant zijn in snelle 10 gigabit-ethernetnetwerken of als cache voor veelgebruikte bestanden. Ook creative pro’s die 4K en 8K-video willen bewerken, hebben baat bij de SSD’s, klinkt het.

De SA500 komt ook in een M.2-variant, al is de capaciteit daar tot 2 TB beperkt. SATA blijft echter de interface van dienst waardoor de snelheden van de line-up beperkt zijn tot 560 MBps sequentieel lezen en 530 MBps sequentieel schrijven. WD bouwt de toestellen met eigen 3D NAND-flash. Western Digital heeft sinds 2016 zelf toegang tot flash-technologie toen de acquisitie van SanDisk werd afgerond. Het bedrijf zette sinds dan al verschillende flash-producten in de markt onder de eigen noemer, maar nog geen op maat van de NAS.

Verschil?

Je kan je afvragen hoeveel een NAS-SSD verschilt van een klassiek exemplaar. HDD’s moeten gewapend zijn tegen de uitdagende fysieke omstandigheden van een server. Trillingen en warmte kunnen de bewegende delen immers beschadigen. Bovendien moeten de toestellen fysiek performant genoeg zijn om bijvoorbeeld meerdere gelijktijdige gebruikers te ondersteunen. Een SSD heeft dergelijke mechanische beperkingen niet, zodat de optimalisatie zich vermoedelijk beperkt tot de eigen controller-software. We moeten echter niet flauw doen: marketing speelt hier een belangrijke rol.

14 TB-HDD’s

WD blijft natuurlijk ook klassieke harde schijven ondersteunen. De WD Red HDD’s krijgen er een broertje bij met een 14 TB-versie. Die kan omgevingen met maximaal acht bays aan en werd zo ontwikkeld op maat van de kmo. Wie meer drives in zijn NAS wil steken, moet aankloppen bij de eveneens nieuwe 14 TB WD Red Pro-HDD. Die kan omgevingen tot 24 bays aan. Zoals hierboven vermeld spelen er hier fysieke factoren waartegen de HDD’s gewapend moeten zijn. De 14 TB WD Red HDD’s ondersteunen een 180 TB/jaar workload.

Wester, Digital rolt de nieuwe hardware volgende maand internationaal uit via de eigen winkel en lokale retailers. De SSD’s komen in de markt met een adviesprijs vanaf 75 dollar tot en met 600 dollar al naar gelang de capaciteit. De nieuwe 14 TB-HDD’s kosten 450 dollar en 525 dollar voor respectievelijk de gewone versie en de pro-versie. Europese prijzen communiceert WD nog niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home