Vooral bij de grote bundels en de mobiele abonnementen met weinig of net heel veel data steken de Belgische telecomtarieven ver uit boven die in de ons omringende landen.
De Belgische telecomwaakhond BIPT heeft de prijzen van de telecommunicatiediensten voor particulieren in ons land vergeleken met die in onze buurlanden: Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De studie is gebaseerd op de prijzen van oktober 2023.
In de context van de hoge inflatie hebben operatoren het voorbije jaar verschillende aanpassingen in hun aanbod doorgevoerd voor zowel mobiele abonnementen als vast internet en bundels. In België is er volgens het BIPT op de mobiele markt doorgaans sprake van ‘more-for-more’, waarbij zowel de prijs als het aantal gigabyte stegen.
Bij vast internet of bundels betrof het vaker prijsindexeringen.
Mobiele telefonie
Om de prijzen grondig te vergelijken, stelt het BIPT verschillende profielen op. Bij profielen die mobiele telefonie met 1.000 belminuten en een klein datapakket tot 5 GB per maand vereisen, betaal je in België met voorsprong meer dan in de buurlanden.
Bij de middelgrote behoeften tussen 20 en 70 GB houdt België zijn middenpositie aan en behoort het voor bepaalde gebruiksprofielen tot de goedkoopste helft van de zes landen. Wie 100 GB of meer wenst, betaalt echter opnieuw het meest in België.
Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn voor alle onderzochte mobiele profielen opmerkelijk goedkoper dan België. De grootste kloof is aan te treffen bij de behoeften van 100 en 200 GB. Daarvan is het goedkoopste abonnement dat beschikbaar is op de Belgische markt tot 28 euro per maand duurder dan in Frankrijk.
Vast internet
Op het vlak van vast internet als een aparte dienst of als onderdeel van een bundel met mobiel ligt België enigszins in lijn met Luxemburg en Duitsland, maar behoort steeds tot de duurste helft van de rangschikking.
Het enige profiel waar België goed scoort, is voor de bundel met vaste telefonie, minstens dertig televisiekanalen en internet aan de bescheiden minimumsnelheid van 50 Mbps, waarvoor Scarlet een competitief geprijsd product aanbiedt.
Zoals ook bleek uit de studie van vorig jaar wordt ons land echter opvallend duurder naarmate de bundels groter worden. Zo is België veruit het duurste land voor de populaire 4P-bundels met internet, digitale televisie, mobiele- en vaste telefonie.
Ook wat betreft vast internet en bundels zijn het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk goedkoper dan België voor alle onderzochte profielen. Het grootste verschil is te vinden bij de 4P-bundel met een downloadsnelheid van 200 Mbps. Een consument met een dergelijk profiel betaalt voor het goedkoopste aanbod op de markt in België 42 euro per maand meer dan in Frankrijk.
Conclusie
Het verschil tussen de vaste en de mobiele abonnementen is onder meer te wijten aan de positie van Orange die opschuift van een uitdager op de vaste markt naar een gevestigde marktspeler volgens het BIPT.
Ook het hogere klantenverloop bij mobiele abonnementen en de verwachte intrede van de vierde mobiele operator Digi in 2024 speelt een rol. Het BIPT verwacht dat een eventuele lancering van bundels met vast internet door Digi zou kunnen leiden tot een heropleving van de concurrentiële dynamiek op de vaste markt.