Samsung Galaxy S23 FE officieel: betere camera, nieuw design

Na een sabbatjaar is de Samsung Galaxy S23 FE opnieuw een intrigerend toestel dat prijs en prestaties optimaal probeert te balanceren.

Begin 2022 kwam de Galaxy S21 FE veel te laat op de markt, met een negatieve review van ons als gevolg. Het is meer dan 1,5 jaar stil geweest, maar nu is de volgende ‘Fan Edition’ klaar. Samsung slaagt een nummer over en springt ineens naar Galaxy S23 FE. De telefoon is direct in de VS beschikbaar, bij ons moeten we wachten tot begin januari 2024.

De belangrijkste verbeteringen zijn de camera en de chipset, maar verwacht niet dat het toestel gelijkaardig is aan de S23-toestellen van begin 2023. Het deelt de naam, maar het komt eerder net aan de hielen van de S22 die vorig jaar het daglicht zag.

Samsung Galaxy S23 FE

De hoofdcamera krijgt de belangrijkste upgrade van 12 MP naar 50 MP. De breedhoekcamera blijft hangen op 10 MP (123°) en de telefoto (3x optische zoom) moet het doen met 8 MP. Bizar genoeg is de camera vooraan maar 10 MP, terwijl die vroeger 32 MP was. Afwachten wat daar de impact op is.

Samsung probeert in zijn specificaties de chipset te verdoezelen als ‘Advanced 4nm Processing’, wat concreet betekent dat je ofwel en Snapdragon 8 Gen 1 krijgt of een Exynos 2200. Beide zijn haast identieke chipsets van vorig jaar die toen prima presteerden en dat vandaag ook nog altijd doen.

8 GB RAM is nu standaard (vroeger 6 GB RAM) met opslagopties voor 128 GB en 256 GB. Extra opslag via een microSD-kaart wordt niet ondersteund. Het toestel is net zoals zijn voorganger IP68-waterbestendig. Het 6,4 inch amoledscherm is vlak en kan dynamisch schakelen tussen 60 en 120 Hz.

Opvallend is dat het toestel iets dikker is dan zijn voorganger en ook wat zwaarder is (209 g vs. 177 g). Samsung benadrukt graag dat de buitenkant en interne componenten gemaakt zijn van gerecycleerde materialen (pre-consumer aluminium, glas en post-consumer plastic).

lees ook

Samsung Galaxy S23 review: klein maar toch heel fijn

Laden gebeurt nog steeds niet bliksemsnel aan 25 watt, genoeg om 50 procent bij te laden op een half uur. Draadloos laden wordt ook ondersteunt. De batterij heeft nog steeds dezelfde capaciteit: 4.500 mAh.

De Samsung Galaxy S23 FE is verkrijgbaar in vier kleuren: munt, crème, grafiet en lavendel. Prijzen starten vanaf 599 dollar. Europese prijzen worden pas bekend gemaakt dichterbij de lancering begin januari 2024. Samsung garandeert vier jaar OS-updates en vijf jaar security-updates. Het toestel wordt geleverd met Android 13.

Samsung Galaxy Tab S9 FE

Samen met de lancering van de Galaxy S23 FE is er ook de Samsung Galaxy Tab S9 FE die in twee smaken komt. De FE heeft een 10,9 inch LCD-aanraakscherm, terwijl de grotere FE+ een 12,4 inch LCD-scherm heeft. Beide ondersteunen tot 90 Hz. Net als de duurdere Tab S9-modellen zijn ook de FE-modellen IP68-waterresistent.

In de doos zit bij allebei een S Pen om de tablet optimaal te gebruiken. De FE-variant heeft een enkele 8 MP hoofdcamera, terwijl de FE+ een extra 8 MP groothoekcamera heeft. De FE komt met 6 GB of 8 GB RAM, de FE+ met 8 GB of 12 GB RAM. Beide zijn beschikbaar in 128 GB en 256 GB opslag.

Ook hier garandeert Samsung vier jaar OS-updates en vijf jaar security-updates. Beide tablets worden geleverd met Android 13 en ondersteunen 45 watt laden.

Prijzen starten vanaf 529 euro voor de Samsung Galaxy Tab S9 FE en vanaf 699 euro voor de grotere FE+. De vier kleuren zijn munt, zilver, grijs en lavendel. Alle prijzen zijn inclusief btw. Beide tablets zijn vanaf nu verkrijgbaar.

lees ook

Samsung Galaxy Tab Active 4 Pro review: tegen een stootje opgewassen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home