Qnap lanceert QTS 5.1.0: aanmelden zonder wachtwoord en genuanceerder beheer

Qnap lanceert QTS 5.1.0. Die nieuwe versie van het NAS-besturingssysteem van de fabrikant brengt een aantal belangrijke verbeteringen met zich mee, maar vooral nieuwe functionaliteit inzake beheer en aanmelden springt in het oog.

Qnap lost een grote update voor zijn NAS-besturingssysteem: QTS 5.1.0. Die update omvat een heleboel nieuwigheden, waarvan er enkele een grote impact kunnen hebben. Zo neemt de NAS-specialist het beheer onderhanden. Voortaan kunnen beheerders admin-taken delegeren naar andere gebruikers met specifieke machtigingen. Het is mogelijk om acht soorten rollen te definiëren. Zo hoeft een globale beheerder zich niet bezig te houden met taken die een team-verantwoordelijke misschien veilig zelf kan doen.

Verder lanceert Qnap de mogelijkheid om meerdere NAS-toestellen centraal te beheren via een cloudplatform: de Amiz Cloud. Zo kan één beheerder vanop afstand een oogje in het zeil houden en updates pushen.

Synology achterna

Met de functies volgt Qnap in de voetsporen van concurrent Synology, dat met zijn DSM 7-besturingssysteem ook gedelegeerd beheer mogelijk maakt. Met DSM 7.1 introduceerde Synology eind 2021 al Active Insight, dat functioneel gelijkaardig lijkt aan de Amiz Cloud van Qnap.

Ook andere vernieuwingen van Qnap zijn welkom, maar niet zo uniek wanneer we de concurrentie in beschouwing nemen. Voortaan kan je bijvoorbeeld via een Qnap Authenticator-app met extra verificatie inloggen. Het is ook mogelijk om zonder wachtwoord aan te melden.

Andere verbeteringen

De lijst met updates gaat verder. Qnap introduceert nog een vernieuwde interface voor zijn File Station, komt met SMB multichannel en biedt een extra beveiligingslaag door automatisch een reserveschijf in gebruik te maken wanneer de gezondheid van een drive in de RAID-configuratie achteruit gaat, maar voor die faalt. Gebruikers kunnen QTS 5.1.0 per direct downloaden op een compatibele Qnap-NAS.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home