Qnap voorspelt HDD-falen maanden vooraf via AI in Drive Analyzer

Qnap lanceert DA Drive Analyzer 2.0. Die tool heeft AI aan boord en kan zo de teloorgang van een harde schijf voorspellen voor het zover is. Dat minimaliseert downtime bij schijffalen.

Qnap introduceert z’n DA Drive Analyzer 2.0. Dat is software voor de NAS-toestellen van de fabrikant. De Drive Analyzer houdt de gezondheid van de harde schijven in de NAS in het oog en combineert telemetrie met AI om een eventueel falen van een harde schijf te voorspellen tot zes maanden voor het effectief zo ver is. Dat geeft je in theorie de tijd om een problematische schijf met minimale downtime te vervangen en gegevensverlies te voorkomen.

Slimmer dan S.M.A.R.T.

Qnap stelt dat S.M.A.R.T. alleen zijn beperkingen heeft, en dertig procent van de problemen met een drive geen S.M.A.R.T.-melding uitlokken. Daarom verzamelt Drive Analyzer meer telemetrie, en stuurt het die gegevens één keer per dag door naar de cloud. Daar laat Qnap AI los op de data. Die AI is getraind op data van meer dan een miljoen schijven. Qnap maakt zich sterk dat de aanpak het mogelijk maakt om binnen de 24u te detecteren dat een harde schijf binnen het half jaar gaat falen.

Qnap mikt met de functionaliteit op kmo’s en enterprises. Omdat HDD-data naar de cloud gaat, bouwt de fabrikant extra beveiliging in zodat je IP-adres verborgen blijft bij het uploaden van de data. Je kan zelf aanpassen wanneer de data geüpload moeten worden. DA Drive Analyzer 2.0 werkt niet alleen met klassieke SATA-HDD’s, maar ook met SSD’s en SAS of NVMe.

Prijzen

De tool zelf kan je als Qnap-gebruiker gratis downloaden via het App Center. Het gebruik is echter niet helemaal gratis. Iedere Qnap-NAS komt met een licentie om één schijf met AI in het oog te houden. Wil je meerdere drives monitoren, dan kost dat vijf dollar per schijf per jaar voor één tot twee extra drives, of 4,75 dollar per schijf per jaar voor drie tot vier schijven. Voor vijf tot zeven schijven daalt de prijs naar 4,5 dollar per jaar, vanaf acht bereik je de bodem met 4,25 dollar per jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home