PowerToys stapt over van Windows 95 naar Windows 10 met eerste preview

PowerToys

Windows Insiders kunnen aan de slag met de eerste preview van PowerToys. De populaire toolset uit Windows 95 werd recent door Microsoft opensource gemaakt en wordt voor het eerst op Windows 10 geïntroduceerd.

PowerToys was ten tijde van Windows 95 een populaire verzameling hulpprogramma’s voor power users, zoals Tweak UI en een dozijn andere tools om de Windows-interface naar je eigen hand te zetten. Microsoft nam met Windows XP afscheid van PowerToys, maar brengt de toolset nu, zoals aangekondigd, terug als opensourceproject voor Windows 10.

Windows Insiders kunnen de eerste PowerToys-preview downloaden via GitHub. De reboot start met twee nieuwe tools: een Windows-sneltoetsengids en een tool voor vensterbeheer met de naam FancyZones.

FancyZones

FancyZones is een vensterbeheerder waarmee je eenvoudig aangepaste vensterlay-outs kan maken en vensters snel in die lay-outs kan plaatsen.

 

Windows PowerToys FancyZones

 

Sneltoetsengids

De Windows-sneltoetsengids verschijnt wanneer een gebruiker de Windows-toets langer dan een seconde (tijd is aanpasbaar) ingedrukt houdt en toont de beschikbare sneltoetscombinaties voor het huidige actieve programma of status van het bureaublad.

 

Windows Powertoys sneltoetsgids

 

In de pijplijn

Aanvankelijk was er sprake van dat het vernieuwde PowerToys zou lanceren met de tool Maximize To New Desktop (MTND). Daarmee zou een gebruiker een venster rechtstreeks naar een nieuw bureaublad kunnen sturen via een extra knop wanneer je over de knop ‘Maximaliseren’ hovert. MTND zit voorlopig nog in de pijplijn voor een latere release, aldus Microsoft.

Daarnaast sleutelt het bedrijf ook aan powertoys om processen af te sluiten, bestandsnamen in batch te wijzigen en schermopnames als geanimeerde gifs te maken. Een volledig overzicht van aankomende functies, vind je hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home