Oplossing Intel voor crashende processors misschien toch niet adequaat

Intel 13 gen CPU Raptor Lake

Intel kondigde pas een oplossing aan voor een lang aanslepend instabiliteitsprobleem in zijn Raptor Lake-processors. Uit gelekte documenten blijkt nu dat Intel zelf niet zeker is of de oplossing de oorzaak wel aanpakt, wat meteen ook andere statements in twijfel trekt.

Intel liet eerder deze week weten een patch klaar te stomen voor problemen met high end Raptor Lake- en Raptor Lake Refresh-processors. Die patch voor de microcode van de CPU moet crashes oplossen waarmee vooral gamers geconfronteerd worden. De crashes lijken het gevolg van fysieke degradatie van de chip, volgens Intel als gevolg van te hoge voltages in de processor tijdens bepaalde scenario’s.

De patch werd voorgesteld vlak nadat Intel zelfverzekerd liet weten dat andere nochtans erg gelijkaardige problemen in Raptor Lake-processors voor de laptop niet gerelateerd zijn. Toch rapporteerde al zeker één ontwikkelaar een trend van gelijkaardige crashes in Raptor Lake HX-chips.

Toch niet zeker

Nu blijkt dat Intel niet helemaal zekere is dat de patch voor de microcode effectief de echte oorzaak van het probleem aanpakt. De processorbouwer zou nog steeds opzoek zijn naar andere oorzaken. De voltages zouden slechts één van de aanleidingen van het probleem zijn.

Intel lijkt dus helemaal nog niet zeker te weten waarom sommige Raptor Lake-processors problemen vertonen. Dat maakt de claim dat laptopprocessors niet onderhevig zijn aan hetzelfde probleem, minder geloofwaardig. Als Intel de oorzaak van het euvel niet kent, kan het bedrijf immers niet claimen dat die oorzaak niet van toepassing is op andere gelijkaardige problemen.

Gebrek aan transparantie

De saga duurt dus voort. Gelukkig treft het probleem op dit moment vooral systemen gericht op gamers. Voor professionele toestellen en servers lijkt er geen noemenswaardige impact te zijn. Belangrijker is de matige communicatie van Intel, dat er ondanks de aanslepende problemen niet in slaagt om helemaal transparant te zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home