NVMe-SSD’s evolueren naar standaard ten koste van SATA in laptops

Voor steeds meer laptops genieten NVMe-SSD’s de voorkeur tegenover Sata. Hogere snelheden gekoppeld aan een kleiner prijsverschil geven de doorslag.

SSD’s zijn vandaag alomtegenwoordig als systeemschijf in laptops en desktops. De dingen zijn vele malen sneller dan HDD’s, wegen en verbruiken minder en kunnen bovendien (letterlijk) tegen een stootje. De transitie van HDD naar SSD in de laptop is echter nog niet optimaal. De drives hebben in eerste instantie de fysieke plaats van HDD’s ingenomen. Ze maken gebruik van dezelfde 2,5 inch-vormfactor als de harde schijven van weleer en praten met het systeem via dezelfde SATA-interface.

Daar komt nu verandering in. ‘NVMe-SSD’s omvatten stillaan 20 procent van de interne SSD-markt’, vertelt Darragh O’Toole van Western Digital tijdens een digitaal event. “Het aandeel blijft bovendien jaar na jaar sterk stijgen.” De cijfers van WD wijzen uit dat NVMe goed op weg is om de standaard voor interne opslag in laptops te worden.

Technische voordelen

Vanuit technisch standpunt is dat logisch. Da SATA-interface is ietwat verouderd. SATA maakt gebruik van een enkele verbinding met de cpu via de host bus adapter op het moederbord. Die verbinding heeft een maximale theoretische doorvoersnelheid van 600 MBps en informatie kan maar in één richting tegelijkertijd stromen. Bovendien zorgt de adapter tussen cpu en opslag ervoor dat de latency omhooggaat. SATA maakt gebruik van het AHCI-protocol.

De voordelen van PCIe NVMe tegenover SATA (beeld via WD).

NVMe is een alternatief protocol dat gebruik maakt van PCIe-verbindingen. Iedere PCIe-laan is goed voor 1.000 MBps en heeft volledige duplexcapaciteit: informatie kan dus gelijktijdig in de lees- en de schrijfrichting vloeien. NVMe SSD’s kunnen tot wel 6 GBps aan bandbreedte benutten. Dankzij de PCIe-verbinding staat de opslag bovendien in rechtstreeks contact met de processor, waardoor de latency daalt.

Prijsdelta

Voor HDD’s was SATA historisch gezien genoeg, aangezien de schijven niet tegen de limieten van de verbinding oplopen. SSD’s hebben al van het begin af aan baat bij een sneller alternatief en NVMe SSD’s ontpoppen zich tot de standaard. Aanvankelijk waren NVMe-drives duurder, maar dat is vandaag minder het geval. “De prijsdelta tussen SATA en NVMe is virtueel verdwenen”, weet O’Toole. Bovendien zijn SSD’s in het algemeen in prijs gedaald. 500 GB en 1 TB zijn daardoor vandaag de populairste formaten voor de drives met respectievelijk 40 procent en 37 procent van de markt.

We spraken eerder al met laptopfabrikanten over dit onderwerp en daarin worden de inzichten van WD bevestigd. Waar NVMe aanvankelijk nog een verkoopargument was dat een meerprijs met zich kon meebrengen, is het voor OEM’s vandaag interessanter om gewoon NVMe over een hele line-up te omarmen omwille van de eenheid die dat met zich meebrengt. Dat er geen wezenlijk verschil meer is in prijs voor de interne drives zelf, maakt die evolutie mogelijk.

Aangepast portfolio

We zien de alomtegenwoordigheid terugkomen in het portfolio van de voornaamste opslagfabrikanten. Western Digital, historisch één van de twee grootste HDD-boeren ter wereld, kocht vijf jaar geleden wijselijk Sandisk op en is hoort zo tot het selecte clubje van opslagspecialisten dat end-to-end SSD’s kan bouwen, van flash en controller tot afgewerkt product. Vandaag heeft WD NVMe-SSD’s beschikbaar in bijna alle categorieën van zijn portfolio, van consumer en enthousiasteling over gaming tot NAS en enterprise. M.2 is veruit de populairste vormfactor.

Ook Seagate zet sterk in op flash, maar loopt wat brede beschikbaarheid betreft nog een beetje achter. Flash-kampioen van dienst is nog steeds Samsung.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.