Microsoft wil dat bedrijven minder computers kopen

computers in kantoorruimte

Volgens Microsoft hoeven bedrijven niet elk jaar de allernieuwste pc’s aan te schaffen. De softwarereus zou liever hebben dat je de cloudversie van Windows gebruikt.

Ja, je leest het goed: Microsoft wil dat bedrijven minder nieuwe computers aankopen. Het bedrijf dat met Windows de pc-markt nochtans domineert, publiceert een paper waarin het bedrijven aanraadt om over te schakelen op Windows 365 Cloud PC. Microsoft speelt met het onderzoek in op een thema waar veel bedrijven vandaag de dag mee bezig zijn: duurzaamheid.

Goed voor het klimaat

In de paper worden drie argumenten om aan te tonen dat de cloudversie van Windows een positieve impact heeft op duurzaamheid in zeer veel detail uitgewerkt. Eerst en vooral vermindert Windows 365 de energieconsumptie van het IT-materiaal van bedrijven. Omdat Windows via een browser wordt gebruikt en niet op het apparaat zelf moet geïnstalleerd worden, werkt het ook op veel ‘lichtere’ apparaten.

Dit stelt bedrijven in staat om sneller hun logge, energieslorpende desktops af te danken voor energiezuinigere laptops en tablets, zoals natuurlijk de Surface-toestellen van Microsoft. Onderzoeken gesponsord door bedrijven bevatten altijd wel een beetje marketing… Microsoft maakt zich ook sterk dat cloud-pc’s een langere levensduur hebben dan on premise-apparaten. Bedrijven zouden hun apparaten nog maar om de acht jaar moeten vervangen, terwijl dat nu gemiddeld om de drie jaar is.

De cloudversie van Windows heeft ook indirect een positieve impact op het klimaat. Windows Cloud PC ondersteunt een Bring Your Own Device-beleid, waarbij werknemers één apparaat zelf mogen kiezen voor privé- en professioneel gebruik. Dit zorgt ervoor dat er minder toestellen moeten worden gefabriceerd, wat de uitstoot in de fabrieken vermindert, en bovendien stimuleert het ook thuiswerken, wat dan weer uitstoot gepaard met verplaatsingen reduceert.

Microsoft maakt zeker enkele goede punten in de paper, maar het bedrijf zit ook wel in een commerciële positie om die te kunnen maken. Gebruikers met een cloudabonnement zorgen immers voor constantere inkomsten dan gebruiken die om de zoveel jaar een éénmalige licentie aankopen. Microsoft boert er dus ook commercieel goed bij als gebruikers massaal Windows 365 zouden adopteren.

lees ook

Microsoft werkt aan Windows 11-ervaring gedreven door advertenties en abonnementen

In de frontlinie

Om meer bedrijven naar de cloud te lokken, lanceerde Microsoft recent de Frontline-licenties, waarbij drie gebruikers een licentie onder elkaar mogen verdelen. Deze formule is vooral gericht op teams die in shiften werken. Al zijn de duurzaamheidsbeloftes van Microsoft ook geen loze woorden. De Windows 11 2022 Update voegde een nieuwe functie toe waarbij automatische updates kunnen worden uitgesteld tot een apparaat op een duurzame energiebron wordt aangesloten.

PC- en chipfabrikanten zullen echter niet zo blij zijn met deze oproep van Microsoft. Zij leven immers op het feit dat bedrijven elk jaar de nieuwste en beste apparaten aankopen. De industrie zit in een moeilijke periode maar hoopt in 2024 op beterschap, wanneer Microsoft afscheid zal beginnen nemen van Windows 10 en zowel consumenten als bedrijven naar Windows 11-compatibele pc’s zullen moeten zoeken. Net nu komt Microsoft hen vertellen dat ze minder apparaten moeten aanschaffen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home