Microsoft trekt Teams wereldwijd los van Microsoft 365 en Office

Een half jaar nadat Microsoft in de EU de eerste stappen zette, trekt het bedrijf Teams nu (bijna) helemaal los van zijn Microsoft 365/Office-pakket. Zo hoopt Redmond antitrust-onderzoekers te paaien.

Microsoft splitst Microsoft 365 en Teams op in twee afzonderlijke producten. Microsoft 365 bevat de Office-applicaties en Teams maakt niet meer standaard een onderdeel uit van de bundel. In april vorig jaar zette Microsoft al de eerste stappen richting de opsplitsing van de twee oplossingen in Europa. Die zet kwam er als reactie op een antitrust-onderzoek, gestart na een klacht van Slack in 2020.

Microsoft voert de opsplitsing nu wereldwijd door. Vermoedelijk speelt de grotere interesse van de Amerikaanse overheid in antitrust-onderzoeken een rol in die beslissing. De splitsing is echter niet absoluut: wie een licentie heeft voor de bundel van Office en Teams, kan die gewoon blijven gebruiken. Het gebundelde aanbod is bovendien nog beschikbaar, maar klanten hebben de keuze om Microsoft 365 zonder Teams te kopen, of omgekeerd niet in te tekenen in het Microsoft-ecosysteem maar wel met Teams te werken.

Oneerlijke concurrentie

Slack vond in 2020 dat Microsoft oneerlijk concurreerde door Teams in Office te stoppen. Waarom zou een bedrijf immers een extra abonnement op Slack overwegen, als het eigenlijk al voor Teams betaalde? De strategie wierp haarr vruchten af. Slack heeft de moderne samenwerkingstool in feite uitgevonden, maar heeft nu ongeveer 32 miljoen gebruikers vergeleken met 320 miljoen wereldwijde gebruikers voor Teams.

Het is niet verwonderlijk dat Microsoft een splitsing nu ziet zitten: het kwaad is geschied. Tijdens de pandemie hebben grote en kleine bedrijven beslist rond welke samenwerkingstool ze hun hybride strategie zouden uitbouwen, en dankzij de bundeling is Microsoft Teams de grote winnaar geworden. Nu afzonderlijke aankoopopties verschijnen, is het weinig waarschijnlijk dat organisaties het roer zullen omgooien.

Strategische splitsing

Sterker nog: het afzonderlijke Teams-abonnement is een nieuw wapen in het arsenaal van Microsoft. Nu Teams alomtegenwoordig is bij Microsoft 365-gebruikers, kan Microsoft via de afzonderlijke licentie proberen binnen te breken bij organisaties die verder niet in het Microsoft-ecosysteem zitten.

Bij de lancering van Teams was zo’n afzonderlijke formule een nadeel, aangezien Microsoft toen moest opboksen tegen het (naar onze mening) superieure Slack. Vandaag is Teams een meer volwassen oplossing die zich tot de norm heeft ontpopt dankzij de bundelstrategie.

De opsplitsing van Teams en Office is een nodige stap, maar één die op dit moment in het beste geval symbolisch is, en in het slechtste geval voor de concurrentie opnieuw een uitdaging zal vormen. Een standaard-abonnement op Microsoft Teams kost bij ons 3,7 euro per gebruiker per maand, exclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.