Microsoft gooit Windows Insider-programma om met introductie nieuw Canary-kanaal

Microsoft vernieuwt het Windows Insider-programma. Dankzij de introductie van een nieuw Canary-kanaal verandert ook de rol van het Dev-kanaal. Beta en Release Preview blijven wel hetzelfde.

Microsoft past de werking van zijn Insider-programma aan. Er verschijnt een nieuw kanaal voor snelle uitgaves van Windows-versies: het Canary-kanaal. Dat vervangt voor een stuk de rol van het Dev-kanaal, dat op zijn beurt een iets andere invulling krijgt.

Concreet wordt het Canary-kanaal de plek voor Windows Insiders die zo snel mogelijk de nieuwste builds van Windows willen ontvangen. Microsoft plant hier heel snel updates door te voeren met daarin verschillende nieuwe functies waarvan er sommige hun weg naar finale versies van Windows zullen vinden en andere niet. De invulling van Canary lijkt sterk op die van het Dev-kanaal vandaag, maar Microsoft lijkt van plan om nog iets sneller te werk te gaan met de uitrol van updates.

Grootste risico

Dat impliceert logischerwijs dat het Canary-kanaal de minst stabiele versies van Windows bevat. Microsoft waarschuwt zelf voor bugs en wijst erop dat een herinstallatie van Windows in extreme gevallen zelfs tot de mogelijkheden behoort. Wie vandaag deelneemt aan het Insider-programma met een toestel in het Dev-kanaal, wordt automatisch naar Canary gemigreerd. Het Canary-kanaal is bedoeld voor technische gebruikers zoals, ironisch genoeg, ontwikkelaars.

Het Dev-kanaal krijgt een heel nieuwe invulling als een soort stabiele versie van Canary. Ook hier zal Microsoft experimenteren met nieuwe functies en ideeën, en ook hier maakt de Windows-bouwer geen beloftes rond betrouwbaarheid. Dev-builds zijn typisch al voorbij de Canary-fase, en zijn volgens Microsoft daarom wel geschikt voor enthousiastelingen die als eerste met de nieuwste functies van Windows 11 aan de slag willen gaan. Ondanks de naam is het Dev-kanaal dus niet meer exclusief voor technische gebruikers en ontwikkelaars bedoeld.

Meer stabiliteit in bèta

Het Beta-kanaal verandert niet en dient nog steeds voor early adopters die een preview van toekomstige Windows 11-versies willen. Stabiliteit in dit kanaal is een stuk hoger en updates worden door Microsoft gevalideerd voor ze worden uitgerold. Waar Dev en Canary redelijk experimenteel zijn, zoekt Microsoft in het betakanaal naar feedback die impact zal hebben op de afgewerkte versies van Windows 11.

Die komen zoals voordien in het Release Preview-kanaal terecht. Dit kanaal is het laatste stationnetje voor een nieuwe Windows-versie voor die op de massa wordt losgelaten en dient om eventuele bugs nog voor de lancering plat te trappen. Microsoft raadt Relase Preview ook aan voor zakelijke gebruikers die aan de slag willen met de validatie van toekomstige Windows-versies.

Met de herschikking van de kanalen past Microsoft ook de versienummers aan, en wel als volgt:

  • Canary: builds uit de 25000-reeks
  • Dev: builds uit de 23000-reeks
  • Beta: builds uit de 22000-reeks
  • Release Preview: finale Windowsversies

Die build-naamgeving is relevant omdat ze aangeeft naar welk kanaal je kan overstapen. Van een lager cijfer naar een hoger cijfer migreren is steeds mogelijk. Wie Windows-versies uit het Dev-kanaal krijgt, maar snakt naar meer avontuur, kan dus zonder problemen migreren naar Canary.

Eenrichtingsverkeer

Bezint eer ge begint, want omgekeerd lukt niet. Om van een build-reeks met een hoger cijfer naar één met een lager cijfer te migreren, moet je Windows opnieuw installeren. Wie vandaag in Canary wordt geplaatst, kan dus niet zomaar naar Dev, Beta of Release Preview migreren. Hou daar rekening mee, aangezien Microsoft vanaf gisteren is gestart met de migratie van Dev-Insiders naar Canary-builds.

Microsoft wijst erop dat ook zakelijke gebruikers automatisch gemigreerd worden wanneer die geconfigureerd zijn voor builds uit de 25000-reeks, wat tot nu dus stond voor Dev-builds maar met de nieuwe naamgeving Canary wordt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home