Microsoft brengt innovatief Fluid-raamwerk naar Teams, OneNote en Outlook

Outlook Fluid

De grootste verandering binnen Microsoft Office in decennia neemt stilaan vorm dankzij het Fluid-raamwerk. Deelbare content kan je interactief over verschillende platformen kopiëren en plakken. Microsoft Teams, OneNote, Outlook en Whiteboard bijten de spits af dit jaar.

Fluid is Microsofts naam voor nieuwe technologie die verregaande en geavanceerde samenwerking op documenten moet faciliteren. Het nieuwe raamwerk laat toe om een document op te knippen in componenten die je vervolgens kan delen en bewerken, waar je ook wil. Microsoft toonde Fluid voor het eerst op Build 2019 en ging dieper in op het raamwerk op het Ignite-event later dat jaar met een eerste preview.

In 2020 staat Fluid opnieuw in de schijnwerpers op Build waar Microsoft uit de doeken deed hoe ontwikkelaars Fluid kunnen gebruiken in eigen apps. Het besliste toen ook om het raamwerk opensource te maken via GitHub waar vandaag iedereen mee aan de slag kan.

Nu lijkt Microsoft klaar om de eerste componenten binnen Office klaar te stomen voor Fluid. Vanaf deze zomer krijgt Microsoft Teams de primeur, gevolgd door sommige webversies van Office-applicaties later dit jaar. Outlook krijgt ook een aantal Fluid-componenten deze zomer en Microsoft transformeert de Whiteboard-app in een canvas voor Fluid-modules dit jaar.

Fluid focust op hybride werken

De lancering van Fluid valt niet toevallig samen met de (gedeeltelijke) terugkeer naar kantoor volgens Jared Spataro, hoofd van Microsoft 365. “Vorig jaar waren we klaar om Fluid te lanceren in Office, maar dan kwam de pandemie. Toen hebben we al onze energie in Teams gestopt omdat het connecties creëert. Nu zijn we klaar om de stap richting hybride te zetten met nood aan meer innovatie om beter samen te werken.”

Fluid is de grootste technologische stap voorwaarts voor Office in decennia. Realtime samenwerken is via Fluid echt realtime, vergelijkbaar met Google Docs vandaag. Ook de diverse ‘blokken’ die je doorheen de hele Office-suite kan raadplegen, ogen indrukwekkend. Bekijk zeker het filmpje hieronder om een indruk te krijgen wat je allemaal met Fluid kan doen binnenkort.

Google evolueert niet toevallig in dezelfde richting. Het introduceerde vorige maand een slim canvas voor Google Workspace waar je met zogenaamde ‘smart chips’ handig zaken uit andere documenten kan oproepen. De zoekgigant heeft vandaag al een aantal integraties actief binnen Google Workspace, maar is in zijn opzet nog zo ambitieus als Microsoft met Fluid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home