Microsoft kondigt preview van Fluid-technologie voor samenwerking aan

De op Build aangekondigde Fluid-technologie krijgt binnenkort een preview. Fluid laat je toe om niet alleen snel samen te werken aan documenten, maar ook delen van die documenten, zoals een tabel, te delen en te bewerken rechtstreeks vanuit Outlook of Teams.

Fluid is Microsofts naam voor nieuwe technologie die verregaande en geavanceerde samenwerking op documenten moet faciliteren. Microsoft introduceerde Fluid al op Build als concept maar toont nu op Ignite een live-versie van een preview waar iedereen binnenkort mee aan de slag kan gaan.

“Fluid vertraagt de latency van de invoer wanneer verschillende partijen aan een document samenwerken zoveel, dat je van realtime-samenwerking kan spreken”, vertelt Rob Howard, General Manager van Microsoft 365 Foundations, “maar dat is niet de belangrijkste nieuwigheid.” Fluid laat je immers toe om een document op te knippen in componenten, die je vervolgens kan delen en bewerken, waar je ook wil.

Delen in stukjes

Dat betekent concreet dat je een enkele paragraaf uit een Word-document naar een collega kan sturen in Outlook en met een andere collega kan delen via Teams zonder dat ze toegang hebben tot het hele document. Vervolgens kunnen zij rechtstreeks vanuit Outlook en Teams aan de slag met de gedeelde paragraaf. Wijzigingen zijn in realtime zichtbaar voor iedereen, of je nu rechtstreeks in het document zit dan wel aan de gedeelde paragraaf sleutelt in Teams.

“Objectsynchronisatie als concept is niet nieuw,” geeft Howard toe, “maar de manier waarop we het integreren in Fluid is dat wel.” Microsoft wil hier duidelijk verder gaan dan grote concurrent Google, door samen aan een document werken haast vanzelfsprekend te maken. Je moet zelfs niet meer naar het document in kwestie gaan om een bijdrage te leveren.

Hulp van AI

De technologie heeft nog een extra meerwaarde. “Fluid blijft razendsnel en kan met duizenden gelijktijdige gebruikers overweg”, weet Howard. “Al zal dat in de praktijk natuurlijk niet vaak gebeuren.” De synchrone capaciteit van de technologie zorgt er wel voor dat het eenvoudig wordt om AI-capaciteiten aan een document te linken. Zo zien we een demo waarbij een enkel document in realtime vertaald wordt in acht verschillende talen.

Fluid maakt zich op voor een dubbele preview. Ontwikkelaars kunnen er binnen enkele weken al mee aan de slag en kunnen toegang aanvragen via deze link. Vervolgens krijgen gebruikers met een zakelijke Office 365-licentie toegang tot een demo van de technologie. Howard geeft geen specifieke datum mee maar deelt al wel de url waar de preview, die de vorm aanneemt van een eenvoudige editor, zal verschijnen: fluidpreview.com. Die editor is vooral bedoeld om te illustreren wat mogelijk is. Algemene beschikbaarheid staat gepland voor volgend jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home