Microsoft Edge krijgt nieuwe kleurtjes en slapende tabbladen

Nieuwe jasjes

Microsoft Edge Thema

Microsoft geeft zijn Edge-browser een uitgebreide garderobe met de introductie van nieuwe kleurrijke thema’s. Ook onder de motorkap verbetert er het één en ander, met slapende tabbladen als opmerkelijkste nieuwigheid.

Microsoft Edge krijgt deze week een heleboel verbeteringen. Naar goede gewoonte is het merendeel niet meteen zichtbaar, al springt één vernieuwing wel in het oog. Microsoft introduceert immers officiële thema’s voor zijn Browser. Vandaag heeft Edge al een lichte en een donkere modus, maar Microsoft gaat een stuk verder.

Gebruikers krijgen toegang tot allerhande eenvoudige kleurenthema’s maar ook verder uitgewerkte varianten geïnspireerd op bijvoorbeeld de spellen Halo of Microsoft Flight Simulator. De officiële thema’s zijn beschikbaar via de Add-ons-pagina van Microsoft. Microsoft past verder de icoontjes in zijn browser aan zodat die beter aansluiten bij de Fluent-designtaal die doorheen Windows de norm is.

Slapende tabs en wachtwoordmanager

Niet alleen de buitenkant van de op Chromium gebaseerde browser krijgt een update. Binnenin valt de introductie van slapende tabbladen op. Die moet de prestaties van je systeem ten goede komen wanneer je een heleboel tabbladen open hebt. Edge zal nu automatisch systeembronnen voor inactieve tabbladen vrijgeven, zodat de browser geen RAM vasthoudt op de achtergrond terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

Tot slot verbetert Microsoft zijn wachtwoordmanager. Je krijgt binnenkort automatisch voorstellen voor veilige wachtwoorden wanneer je ergens een nieuw wachtwoord moet verzinnen. De browser zal dat wachtwoord dan in de wachtwoordmanager onthouden. Die functie is interessant, al raden we in de regel aan om niet met de wachtwoordmanager van een browser te werken. Zo verbindt je jezelf aan één enkel stuk software en wordt wisselen naar een alternatief een complexe zaak. Een onafhankelijke wachtwoordmanager zoals Lastpass of 1Password heeft doorgaans extra beveiligingsmechanismen aan boord en laat je wel toe om eenvoudig te wisselen.

Opkomst sinds Chromium

Microsoft lanceerde zijn nieuwe versie van Edge vorig jaar. De browser behoudt de naam van zijn voorganger, maar is zoals gezegd gebaseerd op de opensource Chromium-technologie. Dat zorgt ervoor dat Edge compatibel is met marktleider Chrome van Google. Door dezelfde technologie als Chrome te omarmen verbetert de ervaring voor gebruikers en maakt Microsoft komaf met compatibiliteitsproblemen.

De nieuwe browser kan op meer enthousiasme rekenen dan het vorige exemplaar. Edge zou volgens Statcounter een jaar na de lancering een marktaandeel van bijna 7,5 procent hebben. Daarmee loopt de browser één procentpunt achter op Mozilla Firefox. Google Chrome blijft onbetwistbaar marktleider op de desktop met bijna 66 procent van de koek in handen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home